Последни новини
Home / Законът / Тръгна номинацията за наградата „Почтен магистрат“

Тръгна номинацията за наградата „Почтен магистрат“

Defakto.bg

Министерството на правосъдието смени критериите за номинации

Правосъдното министерство ведомство вече приема номинации за годишната награда „Почтен магистрат“. Отличието ще бъде връчено за първи път на 13 юли 2016 г., когато ще се честват 25 години от  обнародването на новата Конституция на Република България през 1991 г.

Номинациите се приемат до 5 юли т.г., съобщи пресцентъра на министреството. Информацията за процеса на номиниране и комисията, която трябва да удостовери избора, е публикувана на интернет страницата на министерството  http://www.justice.government.bg/2148/ Наименованието на годишната награда предизвика брожение в юридическия свят.

” Нима съдиите, прокурорите и следователите, които няма да получат приза „Почтен магистрат“ на министерството на правосъдието, не допринасят за престижа на колегиите, с които работят. Нима те не защитават правата на човека и не утвърждават върховенството на закона? Нима не предотвратяват корупцията или не взимат решенията си единствено по закон и вътрешно убеждение?”

Тези въпроси постави на Екатерина Захариева УС на Българската съдийска асоциация с председател  Богдана Желявска.

Междувременно юристи от гилдиите на адвокати и прокурори  също бяха озадачени от името на  наградата – по закон магистратът трябва да бъде почтен.   Присъждането на подобна награда автоматично поставя в неловко положение останалите магистрати,  които и да я заслужават, не могат да я получат,  защото е една единствена.

Дискусията  предизвика смяна на критериите  за номиниране, но не и на наименованието на годишната награда.

По последни указания на Министерството на правосъдието трябва да бъдат отличени магистрати: „ съдия, прокурор и следовател, които са уважавани, благородни, достойни, почитаеми, достопочтени, допринасят с конкретни действия за развиване и утвърждаване на конституционните права на гражданите, за етичност в поведението на колегията, защитават правата на човека, утвърждават върховенството на правото, актовете им са обосновани и съобразени с достиженията на правната наука в съответната област.“

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Един коментар

  1. Тодор Бойчев

    Смятам, че за да се излъчи почетен магистрат, същият следва да отговаря на изискванията на клетвата, която е положил, а именно съгласно чл.155 и чл.156 от Закона за съдебната власт:

    Чл. 155. Всеки съдия при първоначално встъпване в длъжност полага следната клетва: „Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на Република България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив, да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя тайната на съвещанието, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона. Заклех се!“.

    Чл. 156. Всеки прокурор и следовател при първоначално встъпване в длъжност полага следната клетва: „Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на Република България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив, да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя служебната тайна, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона. Заклех се!“.

    Ако номинацията не се основава на спазването на клетвата на магистратите, то това ще бъде поредния маскарад в държавата ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.