Последни новини
Home / Законът / Арестуван e шефът на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров

Арестуван e шефът на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров

Defakto.bg

При операция ГДБОП задържа 8 ръководни служители на Фонда за лечение на деца в чужбина  Това е  станало при  операция на ГДБОП,  проведена в  сградата на Фонда за лечение на деца в чужбина.
Задържан е и  председателя на Фонда Павел Александров.
Разследването се води от няколко месеца и засяга нарушения на дейността на Фонда.  Те са свързани с десетки злоупотреби със средства за лечение на деца в чужбина, както и нарушения, свързани с наемането на транспорт и настаняване на родителите, чиите деца се лекуват навън, заявиха от разследването.

  Самото участие на ГДБОП в акцията подсказа, че се води разследване на организирана престъпна група.
 До момента няма официални изявления  от МВР,
По-късно от прокуратурата  уточниха  единствено, че става въпрос за разследване срещу „организирана престъпна група за корупционни престъпления“. Задържаните ръководни служители на фонда са заподозрени за длъжностни престъпления и получаване на подкупи, се казва още в съобщението на прокуратурата. Спецсъдът е разрешил и претърсвания и изземвания в сградата. Повече информация разследващите ще предоставят в четвъртък.
 Според някои електронни медии спецакцията е провалила заседание  на обществения съвет на фонда, на което е трябвало да се  вземат  решения по десетки случаи на нуждаещи се деца, повечето от които с положителни становища за финансиране на лечение зад граница. Сред тях е имало и спешни казуси.
 По неофициална информация досъдебното производство е било образувано преди няколко месеца по сигнал на здравния министър Петър Москов за злоупотреби при заплащането на транспорта на децата в чужбина и уреждането на престоя им там.
 Между министъра и ръководството на фонда отдавна тлее напрежение. Както медиите писаха миналата година  здравното ведомство бе забавило пари, необходими за разплащането с чужди и български клиники и фирми за медицински изделия. По тази причина през октомври и ноември м.г. фондът бе натрупал задължения за 1.8 млн. лева към чужди клиники, в които са изпратени за лечение български деца. Задълженията към български болници и фирми за медицински изделия бяха 800 000 лева.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.