Последни новини
Home / Законът / Арестуван e шефът на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров

Арестуван e шефът на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров

Defakto.bg

При операция ГДБОП задържа 8 ръководни служители на Фонда за лечение на деца в чужбина  Това е  станало при  операция на ГДБОП,  проведена в  сградата на Фонда за лечение на деца в чужбина.
Задържан е и  председателя на Фонда Павел Александров.
Разследването се води от няколко месеца и засяга нарушения на дейността на Фонда.  Те са свързани с десетки злоупотреби със средства за лечение на деца в чужбина, както и нарушения, свързани с наемането на транспорт и настаняване на родителите, чиите деца се лекуват навън, заявиха от разследването.

  Самото участие на ГДБОП в акцията подсказа, че се води разследване на организирана престъпна група.
 До момента няма официални изявления  от МВР,
По-късно от прокуратурата  уточниха  единствено, че става въпрос за разследване срещу „организирана престъпна група за корупционни престъпления“. Задържаните ръководни служители на фонда са заподозрени за длъжностни престъпления и получаване на подкупи, се казва още в съобщението на прокуратурата. Спецсъдът е разрешил и претърсвания и изземвания в сградата. Повече информация разследващите ще предоставят в четвъртък.
 Според някои електронни медии спецакцията е провалила заседание  на обществения съвет на фонда, на което е трябвало да се  вземат  решения по десетки случаи на нуждаещи се деца, повечето от които с положителни становища за финансиране на лечение зад граница. Сред тях е имало и спешни казуси.
 По неофициална информация досъдебното производство е било образувано преди няколко месеца по сигнал на здравния министър Петър Москов за злоупотреби при заплащането на транспорта на децата в чужбина и уреждането на престоя им там.
 Между министъра и ръководството на фонда отдавна тлее напрежение. Както медиите писаха миналата година  здравното ведомство бе забавило пари, необходими за разплащането с чужди и български клиники и фирми за медицински изделия. По тази причина през октомври и ноември м.г. фондът бе натрупал задължения за 1.8 млн. лева към чужди клиники, в които са изпратени за лечение български деца. Задълженията към български болници и фирми за медицински изделия бяха 800 000 лева.

About De Fakto

Проверете също

КС реши, че е недопустимо да се прекрати дейността на Инспектората към ВСС заради изтеклия му мандат

 За да не се подрива демократичния ред под върховенство на правото, Конституционният съд  не допусна …

Задържана е майка за тежка телесна повреда на момиченцето си, което е на 1 година и 9 месеца

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняема А.М., на 41 г., за причиняване на тежка …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.