Последни новини
Home / Законът / „Гражданските арести“ са провокация към МВР, заяви министър Бъчварова

„Гражданските арести“ са провокация към МВР, заяви министър Бъчварова

Defakto.bg

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова не възприема така наречените „граждански арести“ като желание да се помогне на властите. Това стана ясно от думите й в интервю за Нова телевизия, в което коментира, че „тези арести се използват от част от обществото като провокация към МВР, с която се цели да се покаже, че държавата е слаба“.

Защо тези хора, които твърдят, че искат да помагат на полицията, не го направиха миналата година, а сега, когато натискът на границата ни е спаднал с около 39%? Мисля, че това се прави като една възможност за самоизява на определени групи и се използва от друга част от обществото като провокация към МВР, с която се цели да се покаже, че държавата е слаба., заяви вътрешният министър.

Не приемам тези действия като желание да се помогне на властите, а като форма за търсене на самоизява. Това е търсена преднамереност, допълни Бъчварова.

Изпълняваме задълженията си по охрана на границата. Никога не сме казвали, че няма пропуски. За миналата година има регистрирани 30 000 бежанци. Една трета от тях са регистрирани на входа, една трета са задържани в страната и една трета – на изхода. Това означава, че по всички линии, по които можем да противодействаме на това явление, сме действали. В същото време има около 100 000, които не са допуснати да влязат в страната ни, което означава, че има голяма ефективност в работата на „Гранична полиция“, коментира още вътрешният министър.

Тя допълни, че влиза в действие и сътрудничеството на МВР с Министерството на отбраната и армията. По думите й сигурността по външните граници е споделена отговорност между няколко държави и затова страната ни има добри контакти с Гърция и Турция.

На въпрос има ли достатъчно полиция в България Румяна Бъчварова заяви, че има голям недостиг на професионални кадри.

За да се гарантира сигурността, от една страна, е необходимо численост на състава, а от друга – съоръжение. По всички тези показатели имаме голям недостиг, което се дължи на факта, че поредица от години делът от общия бюджет за издръжка на МВР е изключително малък, заяви Бъчварова.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.