Последни новини
Home / Законът / Волен Сидеров се призна за виновен и по последното си дело за хулиганство(обновена)

Волен Сидеров се призна за виновен и по последното си дело за хулиганство(обновена)

Defakto.bg

Волен Сидеров се призна за виновен и по последното си дело за хулиганство. След споразумение с прокуратурата той беше осъден на година и два месеца пробация за инцидента на Летище Варна в началото на 2014 година. Това е петото поред одобрено споразумение на лидера на „Атака“ в рамките на по-малко от месец.

До признанието „виновен“ се стигна след общо две години и няколко месеца разследване и процес, в който Сидеров и съпартийците му твърдяха, че той е жертва, а не човек, хулиганствал на борда. Тепърва ще стане ясно дали тези показания под клетва няма да станат повод за дела срещу депутати, давали лъжливи показания. Такова очакване има адвокатът на един от полицаите, ударени от Сидеров на Летище Варна. Прокурор Зорница Таскова обясни, че тепърва ще се прави преценка на казаното по време на процеса, претърпял този неочакван обрат. Обрат, цената на който ще трябва до поеме Сидеров, който, освен наказанието от 1,2 месеца пробация и 15% удръжка от депутатската му заплата за същия период, ще трябва да плати и разноските по делото в размер на малко над 4400 лева.

След края на делото и прокуратурата, и частните обвинители обявиха, че са доволни заради тежката, по думите им, присъда, при това на политик.

Сидеров отказа коментар, а защитникът му Явор Нотев декларира, че договорката с държавното обвинение не цели клиентът му да бъде опазен от условна или дори ефективна присъда, която да го извади от парламента, а била промяна в защитната тактика в рамките на процеса:

Образуването, последователно, на пет производства срещу един човек, в един кратък период от време, като за нуждите бяха извадени факти и обстоятелства, които са престояли в бюрата на специализирани институции повече от четири години, вече беше показателен, че трябва да се направи една глобална оценка и на всички тези факти, и на очакванията на изход от процесите, които се зададоха насреща. Разбира се, че това е промяна. Разбира се, че това може да промени тактиката на защитата, тактиката на обвинението и в крайна сметка да се стигне до едно по-различно решение.

 

 Коментар на Силвия Великова, bnr.bg

About De Fakto

Проверете също

Депутатът Ивайло Мирчев пита Бойко Рашков къде са иззетите от държавата над 200 000 биткойни през 2017 г.

Депутатът Ивайло Мирчев е поискал  детайлна информация от вътрешния министър Бойко Рашков за съдбата на …

ВКС с тълкувателно решение по въпрос, свързан с приложението на  чл. 147, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите  

  С Тълкувателно решение № 5/2019 г. от 21.01.2022 г. по Тълкувателно дело № 5/2019 …