Последни новини
Home / Законът / Спецзвеното „Антикорупция“ прати на съд за корупция служител на затвора във Враца

Спецзвеното „Антикорупция“ прати на съд за корупция служител на затвора във Враца

Defakto.bg

 

Специализираното звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура вчера е внесло обвинителен акт в Окръжен съд във  Враца срещу Николай Кюпарски и Георги Борисов за подкуп в общ размер на 6 000 лева. Подкупът е извършен в съучастие и  чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, сочи пресцентърът на прокуратурата. Престъпленията за които са обвинение двамата са по чл. 302 т.2, вр. с чл. 301, ал.1, пр.първо и второ, вр. с чл. 26 ал.1 НК във вр. с чл. 20 НК.

Според обвинителния акт става дума за възмутително съзаклятие между един  служител на реда и бивш затворник за  изнудване на  близки на затворници,  за да бъде облекчено  положението на осъдените лица.

Публикуваме едно към едно прессъобщението

През 2015 г. Николай Кюпарски е работил като старши инспектор и началник група (социална дейност и възпитателна работа) в затворническо общежитие от открит тип „Керамична фабрика“ в затвора във  Враца. В  това си служебно качеството Кюпарски имал право да изготвя и внася становища в Комисията по чл. 73 от ЗИНЗС към затвора за промяна на статута на лишените от свобода, както и за изпращането им на работа.

Полагайки общественополезен труд, лишените от свобода намаляват размера на наказанието си. Положеният труд се зачита като два работни дни се считат за три дни лишаване от свобода /чл. 41 ал.4 от НК/.

В началото на 2015 г. злоупотребявайки със служебното си положение и ползвайки помощта на съучастника си Георги Борисов (бивш затворник, изтърпявал наказание в затворническото общежитие „Керамична фабрика“ към Затвора – Враца  през 2010 г. и 2011 г.) Кюпарски се свързал с близки на лишен от свобода и поискал от  сумата от 3 000 лева, за да предприеме действия за включване на затворника в работните групи, за да намали наказанието си чрез полагане на труд. Сумата е трябвало бъде преведена по сметка на обвиняемия Георги Борисов чрез системата за бързи разплащания „Изи Пей“. Борисов умишлено улеснил Кюпарски в това деяние, като провеждал разговори с близка на лишения от свобода и й предоставил трите си имена и ЕГН, за да се осъществи превода. На 24.04.2015 г. поисканите пари били преведени на името на Борисов, който ги изтеглил и предал на Кюпарски.

На 31.10.2015 г. на автогарата в гр. Враца Кюпарски поискал от близък на друг лишен от свобода сумата от 1500 лева, отново за да изготви становище за започване на работа на затворника и за пускането му в отпуск. Този път Кюпарски помолил свой близък да осъществи последващите контакти с близките на осъденото лице, да им предостави личните си данни, да изтегли получените пари и да му ги даде, като не го уведомил за действителното основание за плащането. На 08.11.2015 г. жена, с която осъденият живеел на семейни начала, е превела чрез „Изи Пей“ сумата от 3 000 лева по сметка на близкия на Кюпарски, който ги изтеглил и му ги предал.

И двете деяния Кюпарски е извършил чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение, изразяващо се в поставяне на условия на близките на осъдените лица, че ако не дадат исканите парични суми няма да изпраща  затворниците на работа, за да намалят наказанието си, както и няма да изготвя становища за пускането им в отпуск.

В хода на разследването е извършено претърсване в служебния кабинет на Кюпарски в затворническото общежитие „Керамична фабрика“ при Затвора – Враца, при което са открити и иззети незаконно държани от него боеприпаси – 6 бр. патрони калибър 7,65 мм., 3 бр. патрони 9х18 мм. и 1 патрон калибър 9х19мм., за което на Кюпарски и повдигнато обвинение и за престъпление по чл. 339 ал.1 от НК.

Кюпарски е с мярка за неотклонение „Гаранция в пари“  в размер на 1500 лева, а Борисов с „Гаранция в пари“ в размер на 500 лева.

Предстои Окръжен съд – Враца да насрочи разглеждането на делото.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.