Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия в първи разнобой – за назначаването на зам.-шефове

Съдийската колегия в първи разнобой – за назначаването на зам.-шефове

Defakto.bg

На първото си заседание съдийската колегия на ВСС демонстрира първи, макар и не тотален разнобой между членовете й. Кадровиците се разминаха в принципните си виждания дали административните ръководители трябва да мотивират промените в своите екипи, конкретно – смените на заместниците си. Очаквано, на едно мнение бе т.нар.”революционно мнозинство”, на друго – мнозинството.

Поводът бе искането на председателя на Окръжен съд-Плевен Александър Григоров за освобождаване на досегашните му заместници Красимир Петракиев и Стефан Данчев и назначаването на нови – Емил Банков и Екатерина Георгиева. Желанието на Григоров е да работи с нов екип във втория си мандат.

Колегията единодушно, с 12 „за”, гласува смяната. След това обаче проблемът бе повдигнат от Галина Карагьозова.

„За пореден път има предложение за подмяна на заместници, в което няма нито един мотив”, констатира тя. И прикани колегите си „да дадат знак” на административните ръководители занапред да мотивират защо са се спрели именно на конкретните магистрати.

Калин Калпакчиев подкрепи идеята, Соня Найденова се съгласи „да сложим малко ред в избора на заместници”.

Трябва да дадем ясни сигнали на колегите, които тепърва ще предлагат екипа си или ще го сменят, категоричен бе и Лозан Панов. Той председателства съдийската колегия.

Несъгласните не закъсняха. „Поначало никъде не е разписано задължение на административния ръководител да излага съображения за заместниците си”, обяви Галя Георгиева. А „когато един ръководител като г-н Григоров подменя екипа във втория си мандат очевидно иска да разчупи стила на управление”, каза тя.

Мария Кузманова додаде, че един от старите заместници сам поискал да бъде освободен по здравословни причини и прикани „да преустановим изказванията”.

А Георги Колев запита какви мотиви изобщо се очакват?

Факт е, че по принцип заседанието мина миролюбиво, всички точки от дневния ред се гласуваха единодушно „за”. На прощъпалника на съдийската колегия не се явиха двама – Димитър Узунов и Даниела Костова.

Колегията пенсионира съдия Мими Петрова, гласува атестации.

По принцип одобри и нов правилник за администрацията на Върховния административен съд, който обаче ще се обсъжда и гласува от целия пленум на ВКС. Стана ясно, че там може да се разгори дебат за статута, назначаването, освобождаването на съдебните помощници.

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.