Последни новини
Home / Законът / ВКС потвърди доживотната присъда на убийцата на Алекс от Поморие

ВКС потвърди доживотната присъда на убийцата на Алекс от Поморие

Defakto.bg

Върховният касационен съд   остави в сила  присъдата „доживотен затвор“ за Атанаска Георгиева, която на 10 април 2014 година в Поморие умишлено е умъртвила малолетната Александра Тодорова. 
Според съдиите  всички инстанции досега са анализирали доказателствата изцяло. Няма основание за преразглеждане на въпроса за виновността на подсъдимата, защото по безсъмнен начин е доказано, че  Георгиева е извършила убийството с особена жестокост.  Решението не подлежи на обжалване.

  Ето и цялото решение:

С Решение № 77/20.04.2016 г., постановено по касационно дело № 215/2016 г., тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави в сила въззивното решение на Бургаския апелативен съд (БАС) от 8.01.16 г. по в.н.о.х.д. № 179/2015 г.

С акта на БАС е изменена присъдата на Бургаския окръжен съд от 6.03.2015 г. по н.о.х.д. № 1014/2014 г., като обезщетенията за неимуществени вреди, претърпени от деянието, предмет на обвинението, присъдени в полза на гражданските ищци Тодорови, са увеличени от 130 000 лв. на 180 000 лв., за всеки един от тях, а присъдата е потвърдена в останалата й част.

С първоинстанционната присъда подсъдимата Атанаска Георгиева е призната за виновна в това, че на 10.04.2014 г в гр. Поморие, умишлено е умъртвила малолетната Александра Тодорова, която се е намирала в безпомощно състояние, като убийството е извършено по начин, особено мъчителен за жертвата, с оглед на което е осъдена на доживотен затвор, като наказанието трябва да бъде изтърпяно при „специален” режим.

Съдебният състав на ВКС споделя доказателствените изводи на въззивния съд, съвпадащи и с тези, изведени от първата инстанция. Доказателственият анализ е прецизен, детайлен и задълбочен, а на наведените във въззивното производство възражения срещу обосноваността и законосъобразността на първоинстанционната присъда е даден убедителен отговор. „Верен е изводът, че по делото са събрани достатъчно доказателства за виновността на подсъдимата, които съвкупно установяват участието й в престъплението и формират стабилна доказателствена основа за нейното осъждане” – категорични са върховните съдии.

В мотивите на съдебното решение пише, че обясненията на Атанаска Георгиева от досъдебното производство, дадени пред съдия, надлежно приобщени, са кредитирани, тъй като се подкрепят от други доказателствени източници, сред които множество свидетелски показания, писмени доказателствени средства, експертни заключения, веществени доказателства. Неоснователно се твърди, че не са обсъдени обясненията на подсъдимата от съдебната фаза, с които тя е отрекла да е извършила престъплението. Твърденията й са обсъдени детайлно и аналитично, като са съпоставени с фактите, изяснени чрез другите доказателствени източници, при отдаване на приоритет на онази част от тях, която не е повлиявана от субективни възприятия, а следва от обективни находки. Правилно е становището на съдилищата, че обясненията от съдебната фаза не могат да бъдат кредитирани, а представляват защитна версия, с която е упражнено правото на защита. За разлика от първоначалните обяснения, които се отличават с точност, последователност и логичност, последващите не само не се характеризират с такива качества, но и съдържат вътрешни противоречия и категорично и несъмнено се опровергават от останалите доказателствени източници, подкрепящи обвинителната теза.

Тричленният състав на ВКС приема, че осъдителната присъда и потвърждаващото я въззивно решение почиват на стабилна доказателствена основа, а изводите по релевантните факти са формирани при обективно, всестранно и пълно обсъждане на доказателствата и средствата за тяхното установяване. Върховните съдии са категорични, че липсва основание за преразглеждане на въпроса за виновността на подсъдимата, поради което не може да бъде уважено искането й за отмяна на осъдителните съдебни актове и връщане на делото за ново разглеждане.

 

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.