Последни новини
Home / Законът / Конференция в София: Без независим съд няма човешки права

Конференция в София: Без независим съд няма човешки права

Defakto.bg

Съветският модел на йерархичната прокуратура е средство за шантаж

Без независим и безпристрастен съд основните човешки права не могат да съществуват, съветският йерархичен модел на прокуратурата е средство за шантаж и трябва да бъде зачертан, време е магистратите да се отърсят от манталитета на чиновници и да работят за правата на гражданите, а не за интереса на държавата. Тези и други послания звучаха на конференция на министри на правосъдието и представители на съдебната власт от Съвета на Европа в София.

В България има проблем с независимостта

Форумът бе посветен на изпълнението на плана на СЕ за укрепване независимостта и ефективността на съдебната система, приет на 13 април. Той е приет в отговор на ниското и намаляващо доверие в съдебните системи на държавите членки на СЕ, според определението на генералния секретар Торбьорн Ягланд. Една трета от държавите членки не могат да гарантират независимостта на третата власт и България е в тази група, призна Ягланд. Но оцени като положителен фактът, че правителството признава този проблем.

Основно планът за действие предвижда закрила и укрепване на съдебната система в отношенията й с изпълнителната и законодателната власт, защита на независимостта на отделните съдии, укрепване на независимостта на прокуратурата, повишаване на общественото доверие.

Повече от актуално

Изключително актуално и на място дойдоха и две препоръки на Съвета на Европа. Едната: да се гарантира, че служителите на изпълнителната власт и членовете на законодателната власт изпълняват и зачитат съдебните решения. Както и че трябва да се избягват неоснователно острите или политически мотивирани критики към третата власт като цяло или към отделни съдии в частност. Друга впечатляваща препоръка: да се предотврати използването на медиите от страна на изпълнителната и законодателната власт за дискредитиране на съдебната система, да се защитят репутацията и правата на съдиите!

Лайтмотив бе и нуждата от реформа на прокуратурата. За съжаление, главният прокурор Сотир Цацаров не бе на форума и не го чу. Но по-късно той се видя с генералния секретар на СЕ Ягланд на тържествен обяд. Дано са обменили полезни мисли!

Нямаше го и председателят на ВКС Лозан Панов. Той получи покана, въпрос на избор е дали да присъства, обясни по този повод правосъдният министър Екатерина Захариева. По неофициална информация обаче Панов е бойкотирал форума, тъй като не е бил предвиден сред участниците в него, а като наблюдател.

На откриването присъства министър-председателят Бойко Борисов, който обеща България да спазва всички препоръки, но не пропусна момента с мониторинга над България, който трябвало да е върху „всички съдебни системи”.

Хроническа корупция и непрозрачност

Независимостта и безпристрастността на съдиите е основна гаранция, че всички ще са равни пред закона, заяви в словото си генералният секретар на СЕ  Торбьорн Ягланд. „Доверието в институциите се срива, има гняв срещу банките и финансовите регулатори, възмущение от алчността и лъжите в света на спорта например, недоволство срещу медиите. Но когато хората видят, че корупцията е достигнала и съдилищата, проблемът става особено голям. Разпада се системата на върховенството на закона. В почти всички държави членки има проблеми,  някои от тях проблемите са системни – хроническа корупция, непрозрачност при назначаване на магистрати. Налице са тревожни примери с държави, постигнали голям напредък в съдебната реформа, в които обаче подчертано силната изпълнителна власт дърпа промените назад. Политизира се назначаването и повишаването на магистрати и това се използва като средство за сплашване. Съдебните съвети показват признаци за уязвимост и податливост на косвен контрол”, подчерта Ягланд.

„Най-голямо значение има не усъвършенстването на принципите, най-важното е те да бъдат реализирани на практика”, категоричен бе генералният секретар на СЕ.

Подценихме манталитета

„Правото на независим и безпристрастен съд е право, без което останалите човешки права не могат да съществуват”, прозвуча в словото на председателя на Венецианската комисия за демокрация чрез право Джани Букикио.

„Факт е, че страните от Централна и Източна Европа се представят по-зле от Западна Европа и мониторингът над. България и Румъния го доказва. Как можем да си обясним, че 25 г. след края на комунизма може още много да се желае? Това не се дължи на липсата на правила и закони, реалният проблем не е в нормите. Те не са достатъчни, ако независимостта и разделението на властите като основни ценности липсват. Ако липсва култура на взаимно уважение между властите”, заяви Букикио.

И очерта следната нерадостна картина: „Вероятно подценихме значението на манталитета. Мислехме, че младите по-лесно ще изградят манталитет на зачитане на върховенството на закона, но редица съдии се възприемат като държавни служители и мислят, че тяхната работа е да защитават не правата на гражданите, а интереса на държавата. Такива хора не искат да бъдат независими. Съобразяват се с исканията на прокуратурата, без да ги подлагат на независима оценка. Други пък не се съобразяват с практиката на по-вишестоящи инстанции. Има съдии, които злоупотребяват с гаранциите за независимостта им в интерес на корупцията, на вземането на по-голям подкуп.

Съвсем ясно е, че и политиците не са изгубили своя интерес да влияят върху магистратите. В последните години в редица страни се прилага принципът: плячката е за победителя, спечелилият изборите приема, че всичко му е позволено. Независимите магистрати му пречат, не се изпълняват решенията на съда”.

Затова през март т.г. Венецианската комисия е разработила контролен списък с „елементи на върховенството на закона”, който да помогне на държавите-членки в преодоляване на проблемите, включително в реформата на юридическото образование.

„Особено важно е, че планът за действие обръща внимание върху вътрешната независимост на съдиите. Не може да се допусне председателите на съдилища да влияят върху вътрешното им убеждение”, подчерта Букикио.

Реформа на обвинението

Въпросът за прокуратурата бе засегнат както от председателя на Венецианската комисия, така и от министър Екатерина Захариева.

„В голяма част от страните държавното обвинение е с йерархична структура, като най-отгоре е главният прокурор. Особено важно да се гарантира, че прокуратурата се опира на закона, а не на политическата целесъобразност. Да се гарантира, че прокурорите не изпълняват неправомерни указания. Съветският модел на прокуратурата трябва решително да се отхвърли, тя се превръща в източник на корупция, шантаж и изнудване!”, заяви Джани Букикио.

Пред форума Екатерина Захариева очерта параметрите на протичащата у нас съдебна реформа и акцентира върху предстоящия, втори пакет промени в Закона за съдебната власт.

С тях ще се сложи особен акцент върху съдийското самоуправление, каза министърът. Но и върху прокуратурата. „Няма независима съдебна система без независима прокуратура, затова предвиждаме и реформа в държавното обвинение, която да укрепи независимостта на отделния прокурор”.

По-късно на пресконференция Захариева поясни: занапред указанията, давани от горестоящите прокурори трябва да са писмени и мотивирани, като в никакъв случай те не могат да изискват промяна на вътрешното убеждение на магистрата.

Очевидно в предстоящите законови промени ще се търси и вид децентрализация. Така, според Екатерина Захариева, ще отпадне генералното правило, че всички обвинители са подчинени на главния прокурор. Занапред подчинението ще е по линия на прекия административен ръководител, който, от своя страна, ще е подчинен на по-горестояшия прокурор.

Какви са тези ловци на бежанци?

На среща на четири очи Екатерина Захариева и Торбьорн Ягланд са обсъдили и бежанската криза, както и положението на границата ни с Турция. Генералният секретар на Съвета на Европа е проявил особен интерес към т.нар. граждански арести и е питал какви са тези групи, които залавят бежанци. Отговорено му е било, че те се провъзгласяват за патриоти, срещу част от тях са заведени наказателни производства.

Обсъдено е било и положението в затворите у нас. Захариева е поела ангажимент до 2 г. всички места за лишаване от свобода да отговарят на евростандартите.

 

About Елена Енчева

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.