Последни новини
Home / Законът / Парламентът гласува поправките в изборните правила днес

Парламентът гласува поправките в изборните правила днес

Defakto.bg

Днес Народното събрание ще гласува конфликтните поправки в изборните правила, приети от парламентарната правна комисия. Припомняме какви са те.

Въвежда се  задължително гласуване като поемане на граждански дълг, при което подалите бюлетини евентуално ще бъдат стимулирани от Министерския съвет, а неучаствалите във вота ще бъдат заличавани от избирателния списък, като след това ще възстановяват правото си със заявление пред администрацията.

По предложение на Данаил Кирилов от ГЕРБ беше прието в бюлетината да има възможност за отбелязване „Не подкрепям никого“. Така се дава възможност на избирателите, които вече ще са задължени да гласуват, но не искат да дадат вота си за някого, да имат опция.
Тези гласове ще се броят за действителни,  а така ще се увеличава  необходимият брой гласове за преминаване на 4-процентната бариера за влизане в парламента, която се определя от броя действителни гласове. Така партиите с по-голям брой получени гласове ще влязат в Народното събрание, а формациите и коалициите с по-малка подкрепа ще останат под нея. С по-големия брой действителни бюлетини по-малко партии ще прескочат и бариерата от 1%, над която се получава партийна субсидия.
Прие се и разделянето на провеждането референдум, иницииран от граждани, от провеждането на избори в същата година. По досегашните правила, приети по предложение на ГЕРБ, когато има обществено обсъждане и вот в една и съща година те се провеждат заедно. Най-вероятно целта сега е референдумът, иницииран от телевизионното предаване на Би Ти Ви „Шоуто на Слави“, да не се проведе заедно с президентските избори наесен, а отделно по-рано през годината.

Прие се и експериментално електронно гласуване на три поредни вота, включително референдуми, след 1 януари 2018 г. Дотогава ЦИК ще проведе три симулации на дистанционно електронно гласуване, при които се гласува за измислени партии, коалиции или кандидати. Резултатите от пробното електронно гласуване няма да се зачитат при крайните резултати. Ако то е успешно, ще бъде въведено от Народното събрание.

Запазва се ръчното броене на бюлетините, заради което се стигна до хаос при обработването на изборните протоколи в „Арена армеец“ на местните избори през 2015 г. Същевременно се увеличи броят на членовете на столичната общинска избирателна комисия от 19 на 39. В общинските комисии във Варна и Пловдив членовете ще станат от 10 и на 27. Малкият брой членове в досегашния кодекс също беше изтъквано от експерти като причина за хаоса в „Арена армеец“.

Създаден е избирателен район чужбина, от който да могат да бъдат избирани до 4 депутати. Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определя броя мандати. За целта се прие премахването минимум четирима народни представители да се избират от един район. Досега гласовете от чужбина се разпределяха в страната. С новостта избирателите зад граница ще могат да гласуват и за конкретен кандидат преференциално, защото досега подаваха бюлетина само с избор на партия.

Депутатите от комисията решиха да няма възможност за регистрация на местни коалиции. Предложението на Патриотичния фронт, подкрепено от ГЕРБ, се прие с аргумента, че така се спират местните бизнес партии. Въпреки критиките, че няма пречка такъв тип организации да се регистрират на национално ниво и да се явят само в една община, адекватен отговор от вносители нямаше. На практика с новостта на кметски избори няма да има възможност партии да влизат в коалиция само в една или няколко общини.

Сред промените е съкращаването на срока на предизборната кампания от един месец на 21 дни. Също така се прие изборният ден да започва в 7 ч. и да приключва в 20 ч., на ако все още има гласоподаватели пред изборната секция могат да упражнят вота си до 21 ч. В момента изборният ден започва в 6 ч., приключва в 19 ч. и избирателите пред секцията могат до 20 ч. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) заяви пред журналисти, че не е изключен вариантът просто денят да се съкрати с един час и да започва в 7 ч. и да приключва в 19 ч.

Правната комисия реши да забрани обявяването на социологически проучвания през цялата предизборна кампания, а не само 24 часа преди изборния ден. Мотивът е да не бъдат заблеждавани гражданите. Критиките са, че така се дава възможност да се появявят анонимни проучвания, а не както досега всяка агенция да стои с името си и да публикува кой е възложителят.

Взе се решение прагът за преференциите за местни избори да бъде 7% от подадените действителните гласове за листата, а не 7% от общинската избирателна квота. По този начин методиката се уеднаквява с парламентарните (7%) и европейските избори (5%). До момента в малки общини кандидати за общински съветници можеха да изпреварят кандидатите преди тях в листата със стотина гласа, което водеше до висок риск от корупция. С новия метод на изчисление на преференцията прагът става малко по-висок, защото подадените гласове за листата са повече на брой от общинската квота.

Източник Дневник 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.