Последни новини
Home / Законът /  Радан Кънев:Парламентът се бори като стара мома за гласовете  на млади избиратели, и то насилствено

 Радан Кънев:Парламентът се бори като стара мома за гласовете  на млади избиратели, и то насилствено

Defakto.bg

Гласуването стана задължително 

Със 109 гласа „за“, 74 „против“ и 10″ въздържали се“, парламентът прие българите да гласуват задължително на изборите. „За“ гласуваха ог ГЕРБ, Патриотичния фронт, АБВ, двама от Реформаторския блок и седем от БДЦ. „Против“ –    един от ГЕРБ, БСП, ДПС и 13 от РБ, трима от БДЦ и петима независими.Въздърхажа се  от  РБ, БДЦ, „Атака“ и независими.  4

 Така управляващите заобиколиха  възможността българските граждани  да кажат своето „Да“ или „Не“ за  задължителното гласуване на референдум, организиран от шоумена Слави Трифонов. Инициативният комитет  внесе подписка, в която повече от 600 000 граждани поискаха сами да решат съдбата на задължителния вот,  и други теми.  

След  ожесточени двучасови  дебати “ за“ и „против“,  управляващите иззеха думата на гражданите и приеха  задължителното гласуване, предложено от правната комисия.

Янаки Стоилов от БСП заяви, че с това решение се  обезсмисля референдума,  който вече е  внесен в деловодството на парламента.  По време на дебата бе отхвърлено предложението на ДПС  решението да се отложи  за по-спокойни времена.   Четин Казак обяви, че със задължителен вот управляващите няма да накарат, българските избиратели да ги заобичат. „Не решавате проблеми, а създавате нови”,  категоричен бе той.   Чавдар Георгиев  от БСП обяви, че ако поправката бъде гласувана, тя  падне в Конституционния съд поради нейната „противоконституционност“,  а  Велизар Енчев обяви идеята да се дават стимули за гласуване  за „комична”.  Против задължителното гласуване се изказа и Найден Зеленогорски от ДБГ,  който призова: ” Не карайте хората насила да свирят на пиано!”.  Да задължаваш някого насила да гласува е противоречащо на духа на демокрацията и на личното ни светоусещане за свобода”, заяви по-късно на пресконференция в четвъртък той.

.“Стана лоша практика в парламента да се внасят текстове, които имат камуфлажен характер“, заяви депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов при обсъждането на първия член от проектозакона. Той обвърза въпроса с гласуваното от правната комисия в НС предложение в бюлетината да се включи опцията „Не подкрепям никого“, която избирателите да могат да отбележат, като тези гласове да се приемат за действителни. Това на практика ще доведе до повишаване на необходимия брой гласове за преминаване на 4-процентната бариера пред влизането в парламента, което ще даде очевидно предимство на големите партии за сметка на малките. За да покаже абсурдността на предложеното в днешния проектозакон, Гроздан Караджов подаде писмено предложението си за въвеждането на чл. 5 от „Избирателния закон“ на Алеко Константинов от 1890 година.  То гласеше: „Три дена преди избора, както и в самия ден на избора, почва се морално влияние върху избирателите и арестуванието на разсуждающите. Ако избирателите са заети с отбивание на пътна повинност, полицията се грижи да пусне вместо тях бюлетините в урните.“ Естествено предложението бе отхвърлено.

. „За“  задължително гласуване в парламента пледираха предимно  депутати от Патриотичния фронт. От ГЕРБ мълчаха, но очаквано подкрепиха задължителния  вот. Окончателното решение по този въпрос ще бъде на Конституционния съд, заканиха се от опозицията .Депутати от ГЕРБ признаха в кулоарите на парламента, че задължителното гласуване ще падне в Конституционния съд, но го подкрепили заради партньорите си от Патриотичния фронт.  Признаваха също така, че ако не бяха подкрепили това предложение, щяло да настане хаос и нито една друга промяна нямало да мине.

Със 137 гласа от ГЕРБ, БСП, ДПС, ПФ, АБВ, „Атака“ и БДЦ (при 18 „против“ от РБ и двама независими и двама „въздържал се“ – един от РБ и един от ГЕРБ) пленарната зала отхвърли внесеното от по-рано от ГЕРБ и РБ  предложение за създаване на район „Чужбина“ . С друга поправка в Изборния кодекс мнозинството предреши провеждането на референдума на „Шоуто на Слави“ в разгара на летните почивки през юли или август, а не на есен заедно с президентските избори.

С  незначителни съкращения публикуваме речта на  Радан Кънев в парламента, поради необичайната откровенност на един политик, категоричен, че със задължения не могат да се превземат етническите райони , а с работа сред хората в тях.

Ето я:

„ Днес , ние  тук, се занимаваме със себе си, даже с нещо по-лошо от себе си – как по насилствен законодателен път да задължим българските граждани да запълнят огромната пропаст между нас и тях, която сами сме  изкопали.  Тоест, там където няма доверие, даже е налице най-тежката демонстрация на недоверие, ние ще създадем доверие като задължим хората да ни вярват. Основният проблем, който можем да решим е хора, които не ни вярват, застрашени от определени санкции, да отидат и да гласуват.

Има няколко аргумента, които се излагат публично  в полза на задължителното  гласуване. Единият от тях, нека си го кажем открито тук, е да се намали резултатът на ДПС – защото техните  избиратели гласували под строй, а нашите –  не гласуват под строй.

Мен, никой не може да ме обвини в любов към ДПС, само че проблемът с  това,че  техните избиратели им вярват повече от нашите, няма да го решим със задължаване за гласуване. Нещо повече, който вади този аргумент изключително слабо познава модела на гласуване на българските етнически турци и мюсолмани. Те наказват  по един основен начин – чрез негласуване. А това означава,че като ги задължим да гласуват, ще се изненадаме  неприятно от по-виссок резултат  на ДПС , а не по-нисък.

Има и друг аргумент – че така ще намалим купеният вот.

Колеги, това е меко казано каруцата пред коня. Първият  въпрос е кой купува вот в България?

Само ДПС ли купува вот? Аз бих бил щастлив, ако беше така. Само, че имаше огромни  проблеми с купен вот в стотици  общини, в които нямаше нито един глас за ДПС.   Значи- вот купуват други партии, които днес ще гласуват „за” задължително  гласуване , за да се борят с купения вот, който те сами пазаруват. Евентуално ще предвидим стимули за задължително гласуване ,  за да подкупим официално по закон българските избиратели,  с техните собствени пари като данъкоплатци!  Не мога да приема да се държим като стара мома, която си търси млади избиратели с пари по насилствен път.

 

About Лилия Христовска

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществува заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.