Последни новини
Home / Законът / Българин във Франция: Това, което се случва с район „Чужбина“, достигна дъното на политическия морал

Българин във Франция: Това, което се случва с район „Чужбина“, достигна дъното на политическия морал

Defakto.bg

Заличаването от избирателните списъци е удар срещу демокрацията, казва Стефан Манов пред БНР

Българите зад граница ще призоват омбудсмана Мая Манолова да сезира Конституционния съд за ограничаване на правата на гражданите. Това съобщи в предаването „Преди всички“ Стефан Манов от Обществения съвет на българите във Франция в коментар на отказа на депутатите да обособят избирателен район „Чужбина“ при гласуването на промените в Изборния кодекс в пленарна зала.
Българските депутати показаха възможно най-скандалното, най-обидното поведение относно избирателните права на българските граждани. Посланието, което отправят към нас е: „Вие не сте част от българската нация“, каза Стефан Манов. По думите му, това, което сега се прави с изборното законодателство, никога не се е случвало, дори по времето на Искра Фидосова:

Това, което се случва с район „Чужбина“, достигна дъното на политическия морал, даже започваме да копаем и ще намерим нефт. Не сме на дъното дори, а потъваме все по-навътре.

Скандалът с вота на ПГ на ГЕРБ е огромен. Само преди две години, когато се приемаше Кодекса „Манолова“ същите депутати, които тогава бяха в опозиция, гласуваха „за“. Тогава гласуваха „за“ и двама депутати от БСП, като нарушиха партийната дисциплина, припомни Стефан Манов.

Задължителното гласуване според него е само върхът на айсберга, защото същинският удар по демокрацията и гражданските права е в разпоредбата за заличаване от изборните книжа при негласуване. Манов алармира, че дори не става дума за какъв тип избори е разпоредбата, защото има разминаване между броя на гласуващите на евроизбори и на вътрешните такива:

Ако проведем утре евроизбори, на другия ден ще заличим един милион български граждани от избирателните списъци. Ето с такива мерки се подготвя бъдещето на демократичните институции на България.

Падението на политическата класа е толкова голямо, че те вече не гледат дали ще спечелят следващите избори, те гледат как да се разпредели финансовият и друг ресурс, докато са на трапезата.

Опасявам се, че следващата стъпка може да е забрана за гласуване извън страната, заяви още Манов.

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.