Последни новини
Home / Без категория / Георги Колев свика общо събрание на ВАС за наказанията на магистрати

Георги Колев свика общо събрание на ВАС за наказанията на магистрати

Defakto.bg

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев свика общо събрание на ВАС на 7 юни. На закрито заседание съдиите ще решат дали да допуснат за тълкуване няколко въпроса, зададени от Колев, във връзка с дисциплинарните производства срещу магистрати и изборни членове на ВСС.

По тях е образувано тълкувателно дело №7 от 2015 г. А в изчакване на решението още миналата година ВАС спря окончателното си произнасяне за уволнението на Камен Ситнилски от Висшия съдебен съвет. Тази година последваха и други спирания, включително по дело на уволнената съдийка Румяна Ченалова. Отговорите на общото събрание ще са ключови не само за практиката на ВАС по наказанията на магистрати, но и може да зададат нови стандарти на кадровика Висш съдебен съвет по тях.

При положение, че разпореждането за образуване на тълкувателното дело и определяне на докладчик е от 23 ноември 2015 г., насрочването му необяснимо се бавеше. А от публикуваните едва сега на сайта на ВАС документи става ясно, че искането на Колев е допълвано на 22 декември м.г., като докладчикът Тодор Тодоров е излязъл с доклад по него едва на 4 април 2016 г.

До искането на Колев се стига по предложение на заместника му Боян Магдалинчев, ръководител на Втора колегия на ВАС. Магдалинчев бе оглавил и петчленният състав, който отмени решението на тричленка на съда, че уволнението на Камен Ситнилски е нищожно (взето с 16 гласа „за“ във ВСС при изискани 17) и върна казуса за ново разглеждане. От друг състав на ВАС.

Първоначално Магдалинчев е поставил три въпроса, два от които са отхвърлени от Георги Колев заради липсата на противоречива практика. Впоследствие зам.-председателят поставя още две питания, които председателят одобрява. И добавя още едно. Така, според искането на Колев, общото събрание на ВАС би трябвало да отговори на въпросите:

  1. Какво е правомощието на ВАС, след като отмени или обяви за нищожно решение на Висшия съдебен съвет по дисциплинарно производство? Според едното становище съдът може да върне преписката на ВСС за ново произнасяне със задължителни указания. Така например направи ВАС, след като отмени дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова. Според другото становище съдът може само да отмени решението на ВСС, без да му дава възможност „да се поправи“.

2. Дали е налице съществено нарушение на правилата и на принципа за безпристрастност, ако член на Висшия съдебен съвет участва в дисциплинарен състав при положение, че е и сред вносителите на предложението за наказване на магистрат? Сиреч – може ли един кадровик хем да е поискал наказание за съдия, прокурор, следовател или колега, хем след това да е негов безпристрастен съдник? Подобни казуси противоречиво са решавани от ВАС. Проблемът бе повдигнат и в самия съдебен съвет, но мнозинството там не видя нищо нередно в съвместяването на двете роли.

3. След като Законът за съдебната власт препраща за неуредените в него въпроси към Кодекса на труда, това означава ли че правоотношенията на магистратите са трудови? И най-вече трябва ли да се изисква предварително съгласие на Инспекцията по труда за уволнението на съдии, прокурори, следователи, страдащи от определени заболявания?

4. Длъжен ли е ВСС винаги да образува дисциплинарно производство при наличието на предложение за това или има право да прецени обосноваността на предложението. Питането е особено актуално на фона на няколко отказа на ВСС по „горещи“ казуси като тези на следователя Петьо Петров, бившия председател на СГС Владимира Янева (съветът отказа дисциплинарка срещу нея по аферата „Червей“) и др. Според Колев във ВАС има неправилна практика – че когато предложението отговаря на всички законови изисквания, съветът не може предварително да преценява дали твърденията в него съответстват на действителността и могат да бъдат доказани, защото това са въпроси по същество. Имена на съдии не са назовани, но очевидно се визират и решения на състава начело с Александър Еленков, отменил няколко отказа на ВСС за образуване на дисциплинарно дело.

От своя страна докладчикът Тодор Тодоров смята, че само първият зададен въпрос е допустим. И то ако от него се изключат случаите с изборни членове на ВСС, защото по този проблем няма практика на ВАС и, съответно, не би могло да има противоречия.

Последната дума за допустимостта е на общото събрание. След като на 7 юни то се произнесе по въпроса, ще се насрочи заседание по същество.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.