Последни новини
Home / Законът / Най-публичният (доскоро) съдебен сайт реже граждани от информация

Най-публичният (доскоро) съдебен сайт реже граждани от информация

Defakto.bg

Най-публичният доскоро сайт в съдебната власт, отличен с награда и грамота за принос в достъпа до информация, започва да реже гражданите от информация. Това става ясно от кратко съобщение, поместено в сайта на Върховния административен съд.

То гласи: „Поради конфликт със Закона за защита на личните данни, достъпът до сканираните документи е прекратен. В процес е разработка на достъп на страните по делата посредством потребителско име и парола“.  А преди няколко дни от сайта на ВАС бяха заличени всички имена в публичните решения на съда. Това, разбираме от сегашното съобщение, също се дължи на законопослушност. Деловодната система е променена „в съответствие със Закона за защита на личните данни“. Поради което „временно“ може да има проблем изобщо да се правят справки по делата на ВАС.

Случва се, след като миналия петък сайтът изобщо бе недостъпен, в събота сутринта искаше парола за всяко дело, в събота следобяд паролите изчезнаха, а в началото на тази седмица половината дела бяха недостъпни заради „процес на заличаване на лични данни“.

Върховният административен съд е първата институция в третата власт, която направи сайт още през 2002 г. И даде свободен достъп на граждани, ведомства, адвокати до пълните папки по делата – от сканираните жалби, довели до образуване на преписката, през протоколите от съдебните заседания и пълните решения и определения на ВАС. Това направи административното правосъдие абсолютно прозрачно и открито, за което бе отличено от Програма „Достъп до информация“. Нещо повече – своевременното получаване на информация даваше възможност на засегнатите от чиновнически произвол да проследяват хода на делото си. А на заинтересованите от отмяна на административен акт своевременно да встъпват като страна в процеса. За това отрязването на свободния достъп до сканираните жалби и искания е необяснимо.

Факт е, че поради инатливата практика на Комисията за защита на личните данни, останалите съдилища заличават всички имена от съдебните актове и оставят само инициали. Това решение е трагикомично – правосъдието е публично и всеки, който е бил в съдебната зала би научил не само имената и адресите, но дори и ЕГН-тата на подсъдими и обвиняеми! То често е и объркващо – бъкащите с инициали съдебни решения са неразбираеми. В административните дела, пълни с имена на фирми, институции и подразделения (примерно териториално поделение на НАП еди къде си), с протоколи от заседания на ВСС и цитати на изкавания на негови членове, хаосът става още по-голям.

Любопитно е и друго – ВАС не е бил залят с оплаквания от страни по дела заради публикуването на данните им. Така поне е било в мандатите на предишните председатели Владислав Славов и Константин Пенчев, твърдят работили в съда.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.