Последни новини
Home / Законът / Чавдар Николов каза „Сбогом“ на Нова телевизия 

Чавдар Николов каза „Сбогом“ на Нова телевизия 

Defakto.bg
Чавдар Николов
Чавдар Николов

  чавдар      Карикатуристът Чавдар Николов е   напуснал  „Нова телевизия“, потвърди самият той пред De Facto Legal.

Конкретният повод е отказът на ръководството на Нова Тв да вземе отношение по огласената  от премиера Бойко Борисов  заплата от 4 700 лв , която ( уж ) била определена на карикатуриста за завръщането му на работа.

Имаше обществени очаквания от Нова да се изкажат по въпроса , за да не излиза, че   ръководството й се отчита пред Борисов за непокорствата на художника.

„. Нито е редно, нито е прилично  един министър  председател  да се занимава публично с моята заплата и служебно положение. Удивих се, че ръковоството на Нова Тв не си дава сметка за какво става дума. ”, обобщи художникът причините за своето решение

Скандалът с карикатуриста избухна заради  провокираща карикатура, която сравнява конската опашка и силна армия на Хан Аспарух със свинска опашка на премиера Борисов, като зад него са застанали мутри-опълченци,  самопровъзгласили се за защитници на границата.  Освен спешно прекратения договор на Николов и свалената карикатура, от сайтовете на Нова телевизия бяха изтрити и всички над 90  творби на карикатуриста.

Собственикът на Нова Тв Дидие Щосел обаче  се извини и покани Николов да се завърне на работа в телевизията. Тази сряда трябваше да започнат   преговори между художника и  ръководството на  Нова.  Ден, по-рано обаче  Бойко Борисов обяви в предването „Лице в лице” , че  заплатата на Чавдар Николов по новия договор ще е 4 700 лв.     Николов отвърна с рисунка и прикани: „Моля, г-н премиера да ме информира за следващата ми карикатура?”

„Когато Борисов счупи вратата и влезе там, където ние разговаряхме и от Нова си направиха оглушки, аз взех своето решение  да напусна”,  обясни Чавдар.

„През цялото време се опитвах да преглътна личната си обида от това, което се случи, и да приема извиненията на г-н Щосел .  Но си дадох сметка, че твърде дълги години  съм оцелявал сред лицемери  и   нямам никаква причина да продължавам по същия начин.  Край нещата приключиха!”, обобщи   художникът.

Той е информирал писмено  Нова Тв за решението си.   Изразява съжаление единствено  за екипа от сутрешния блок на „Здравей, България”.Премълчава много подробности, „защото всички се уверихте какво става”

Чавдар Николов отива на работа в сайта „Терминал 3“, откъдето е получил предложение още след избухването на скандала.

Миналия петък, на митинг в негова подкрепа, Чавдар каза: „В медиите трябва да подвият опашките си т.нар. политкомисари на властта. Те  трябва да освободят тези места“

Уви, отиват си свободомислещите, неизкушени от власт и пари. Политкомисарите остават, те са вечни.

Още по тематаЗа една отстреляна карикатураЧавдар Николов: Борисов повече да не поощрява ловците на журналистика със свински опашки

About Лилия Христовска

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

2 коментара

  1. Грета Минева

    Ето, това е достойно поведение, поздравления за Ч.Николов! Дано има повече такива българи.

  2. Чавдар е добър пример за човек с достойнство. Но спокойно ли спят подвилите опашка пред властта началници в телевизията? Реторичен въпрос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.