Последни новини
Home / Избрано / Висшият съд на Англия: Клиповете от крикет мачове имат авторски права, не се качват в нета без разрешение

Висшият съд на Англия: Клиповете от крикет мачове имат авторски права, не се качват в нета без разрешение

Defakto.bg

Из чуждестранната съдебна практика

Решение на Висшия  съд на Англия и Уелс [2016] EWHC 575

Ищците (Съвета по крикет на Англия и Уелс) твърдят, че ответниците (доставчик на мобилни приложения) нарушили авторските им права по силата на чл. 2 б. (г) и (д) от Директива 2001/29 / ЕО („Директива за информационното общество“), като качили на едно от мобилните си приложения значителен брой клипове на излъчвани мачове по крикет. Ищците били собственици на авторските права върху телевизионните предавания на повечето мачове по крикет на мъжкия и дамски крикет отбор на Англия, както и върху филмите, включени в такива предавания. Ответниците отрекли нарушението, като разчитали предимно на защитата, която се предоставя при съобщаване на текущи събития в съответствие с чл. 5, ал. (3), б. (в) от Директивата за информационното общество, и на второ място – на имунитет при поведение на обикновен доставчик съгласно чл. 12 и 14 от Директива 2000/31 / ЕО („Директива за електронната търговия“).

Съдът решава, че използването на авторските произведения, качени в приложението, не обслужва целите на докладване на текущи събития. Клиповете не са били използвани, за да се информира аудиторията за текущо събитие, а представени за ползване поради присъщите им стойност и интерес. Съдът приема, че употребата на произведението на ищците в различни версии на приложението, не се покрива от това определение. Чл. 12 сам по себе си не предоставя на ответниците защита, защото дейността им не включва само предаване на информация, а също и съхраняването ѝ. Защитата по чл. 14 би могла да бъде ползвана от ответниците само по отношение на клипове, публикувани от потребител, когато те не са били променяни и редактирани, но не и по отношение на клипове, които са редакционно оформяни (към момента на постановяване на решението повечето клипове били такива). Съответно, заключението на съда е, че ответниците са нарушили авторските права на ищците по отношение на тези произведения.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

Проф. Емилия Друмева: Само ВНС може да направи промени в статута на служебното правителство

Предложената промяна в Конституцията по отношение на служебното правителство не може да бъде направена от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.