Последни новини
Home / Законът / В „Арсенал”: Пореден взрив взе поредните си жертви

В „Арсенал”: Пореден взрив взе поредните си жертви

Defakto.bg

Двама работници загинаха на място тази сутрин при взрив в завод „Арсенал” в Казанлък. На мястото е имало и трети човек, но той е оцелял, съобщи МВР. Сигналът за инцидента е подаден в 10.44 ч. на тел. 112.
Експлозията е избухнал от искра при ремонт на машина за пресоване на барут, допълни БГНЕС..
На място са изпратени екипи на полицията, пожарната и Спешна помощ. В сградата е възникнал и ограничен пожар, който бързо е локализиран и изгасен от два екипа пожарникари. Няма опасност от вторични взривове, увериха от МВР.
Разбира се, създадена е специална група, която да разследва причините за трагедията.

Основният пакет акции в завода се държи от Николай Ибушев и Христо Ибушев.

Това е поредният взрив в подобно производство, взел поредните жертви. Ето част от черната хроника, напомнена от dir.bg.

В началото на юли 2011 г. 53-годишната Велинка Димитрова издъхва в болница, след като 20 дни по-рано е тежко ранена при взрив във филиала на „Арсенал” в Мъглиж.
Няколко месеца следва експлозия в същия филиал, след която 38-годишна работничка се лишава от ръка, око, има множество рани от осколките.

През февруари 2014 г. следва друг взрив в клона на „Арсенал”. На 1 март 2014 г. от раните си умира 63-годишният работник Георги Костадинов.

Най-голямата трагедия се разигра във военния завод „Миджур” в Горни Лом на 1 октомври 2014 г., когато 15 души бяха изпепелени при страховит взрив. Сред тях бяха синът на собственика Емил Митков и директорът на завода Валери Цокин.

За тази трагедия се спрягаха всякакви версии, собственикът Валери Митков дори говореше за умишлен саботаж.

Годин и половина по-късно, на 30 март 2016 г. прокуратурата обяви разследването за приключено. Бе категорична: нарушени са куп правила за работа с взривоопасни материали, всяко от които би могло да е довело до трагедията. Върху изпълнението на работата фактически не е имало външен контрол, всичко е ставало само по документи. Обвинени за немарливо изпълнение на занятието, довело до смъртта на 15 човека, са собственикът Валери Митков, директора на отдел в Министерството на икономиката Ивелина Бахчеванова, началникът на сектор КОС в МВР Божидар Василев, експертът по безопасност на труда в завода Палма Иванова.

И какво се промени?

Обясненията обаче не променят фактите – година след година хора загиват от „случайни” взривове на работните си места. Подгонени от нуждата и немотията, от ужаса, че няма как да изхранят семействата си, мъже и жени ежедневно рискуват живота си за жълти стотинки. И пълнят черната хроника на жертвите.

Но тези хора не работят на черно, а за официални работодатели от „светлия”, макар и рисков, сектор на родната икономика. Върху който държавата няма никакво оправдание да не упражнява контрол, обратното – това е нейно неотменно задължение.

Уви, очевидно е – контролът го няма или е през пръсти. Работници продължават да плащат с живота си за нечия немарливост (на работодатели, които може би! пестят от сигурност; на контрольори, които си затварят очите, на…). А управляващите се стъписват след всяка трагедия и настояват за строги наказания за виновните! Цинично. И непростимо.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.