Последни новини
Home / Законът / Данъчната декларация на Антон Станков за 2015 г. – скромни доходи от 21,103.93 лв.

Данъчната декларация на Антон Станков за 2015 г. – скромни доходи от 21,103.93 лв.

Defakto.bg
deklapacia Anton
Данъчна годишна декларация на Антон Станков, о т която се вижда,че доходите му са малко над 21 000 лв.

Бившият министър на правосъдието Антон Станков, един от двамата кандидати в конкурса за директор на НИП,  предостави на Dе Facto Legal  данъчна декларация за доходите си през 2015 г. От документа се вижда, че декларацията е изготвена  на 22 април т.г., а доходът на Станков е от адвокатски възнаграждения в  размер на  21, 103.93  лева.

Поводът за огласяването на тази  декларация  е публикация от преди няколко дни, в която той е критикуван, че е допуснат до конкурса  за директор на Националния институт на правосъдието (НИП) без да е обявил доходите са за миналата година, въпреки изискването за това.

Кандидати за престижния пост са досегашния  директор  на института Драгомир Йорданов и  Антон Станков, бивш съдия, сега адвокат. По решение на Управителният съвет на НИП двамата ще бъдат изслушани на 10 май.

„Не съм крил доходи, заяви пред De Facto Legal   Антон Станков.

„Просто данъчната ми декларация за доходи от 2015 г. не беше изготвена от счетоводителя ми, а аз не мога да се справям сам.   Тази  декларация  има краен срок за  представяне пред НАП  и той е 30 април т.г.  Логично е , че щом не е изтекъл срокът пред данъчните служби, по-късното й представяне не опорочава  процедурата на конкурса за директор на НИП.   Очевидно това е била и логиката на Управителния съвет, който ме допусна до състезанието, въпреки уговорката, че не съм готов с въпросната декларация”, заяви  бившият правосъден министър. .

Ето я, предоставям ви я , публикувайте я. Не крия нищо, добавя той.  На въпрос –  Не са ли  скромни доходите му като адвокат за миналата година, той  отговори: „Така се случи , че през 2016 година защитавах 6-7  магистрати. Аз от колеги пари не мога да взимам“.

Другият кандидат, Драгомир Йорданов е  отчел  доходи от трудови правоотношения в размер на 52 064.09 лева, а от извънтрудови – 40 377.09 лева. Той е описал и влоговете и в три банки. Има  апартамент в София  и къща в София, придобита през 1992 г. от спестявания и заем.

Антон Станков през  1998 г. е придобил ½ идеална част от апартамент в столицата, която смята по-късно да прехвърли на едно от децата си.

През  2013 г.е  станал  собственик на втори апартамент в София  срещу заем от  58 600 лева. През 2015 г. е закупил 1/2 идеална част поземлен имот от горския фонд от 2000 кв. метра. срещу 5000 лв.

Състезанието за шеф на НИП ще се проведе на  откритото изслушване на 10 май от 10 часа в сградата на института на ул. „Екзарх Йосиф“ № 14. Кандидатите ще представят концепциите си по поредността на предаване на заявленията за участие в процедурата. Първи ще е Драгомир Йорданов, втори – Антон Станков. Изслушването ще се излъчва и онлайн.

Според правилата за избора, гласувани от Управителния съвет на НИП,  в 7-дневен срок, считано от 20.04.2016 г., кандидатите трябва да представят концепция за стратегическо управление на НИП, съдържаща лична мотивация за заемане на длъжността, цели за развитието и мерки за тяхното достигане.

Концепциите ще се публикуват на интернет страниците на НИП, ВСС и Министерството на правосъдието.  След изслушването следва гласуване на Управителния съвет. За да има избран директор на НИП,  той трябва да събере поне 5 „за“ измежду 7-членния състав на съвета. Понеже кандидатите в случая са само двама, ако никой от тях не събере нужното мнозинство, процедурата ще започне отначало.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.