Последни новини
Home / Без категория / Кадровици питат: По какви критерии ще се избира директорът на НИП?

Кадровици питат: По какви критерии ще се избира директорът на НИП?

Defakto.bg

По какви точно критерии ще се избира новият директор на Националния институт на правосъдието, дали членовете на ВСС могат предварително да отправят питания към кандидатите и кой ще ги зададе от тяхно име. Разисквания по тези и други въпроси предлагат двама членове на ВСС – Соня Найденова и Калин Калпакчиев на първия пленум на съвета в сряда следобяд, когато кадровиците от двете колегии ще заседават заедно.

Изслушването на кандидатите за директор на НИП Антон Станков и Драгомир Йорданов е насрочено за 10 май. Изборът се провежда от Управителния съвет на института, в който се обучават и квалифицират магистратите от страната. В него по право влизат „тримата големи” Лозан Панов, Георги Колев и Сотир Цацаров, както и двама представители на ВСС, избрани от него – Светла Петкова и Мария Кузманова. Има и двама представители на Министерството на правосъдието – министър Екатерина Захариева и деканът на юридическия факултет на СУ проф. Сашо Пенов. За успешен избор се искат 5 „за” измежду седмината от Управителния съвет.

Повдигнатите от Найденова и Калпакчиев въпроси са главно към двете дами, заседаващи в Управителния съвет от името на ВСС. Поводът – досега те не са информирали ВСС какви решения за института се вземат, макар че би трябвало да го правят. Но най-вече – в гласуваните от самия Управителен съвет неотдавна правила за избор на нов директор критериите са твърде общи и формални и се свеждат до изискуем юридически стаж (12 г.), налична диплома за юридическо образование, чисто съдебно минало. Тези данни очевидно не са достатъчни за преценка кой от кандидатите е по-подходящ за директор на НИП, поясниха Найденова и Калпакчиев пред De Facto Legal. И предлагат ВСС принципно да обсъди въпроса какви специфични качества би трябвало да притежава ръководителят на института, за да се справя добре с отговорната работа по „изковаването” на магистрати. Съответно, ВСС да зададе изходни позиции на своите представители в изборната процедура. В тази връзка двамата предлагат също да се реши дали членовете на съдебния съвет ще могат чрез представителите си да формулират въпроси към кандидатите, които да се зададат на публичното изслушване.

Управителният съвет вече допусна до състезанието досегашния директор Драгомир Йорданов и бившия съдия, бивш правосъден министър и настоящ адвокат Антон Станков. Тази седмица двамата трябва да представят концепциите си за управление на НИП в идните 5 г.

x

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.