Последни новини
Home / Законът / Министър Захариева пита ВКС: По-леко ли е наказанието при смърт на пътя, ако пешеходецът не е спазвал правилата?

Министър Захариева пита ВКС: По-леко ли е наказанието при смърт на пътя, ако пешеходецът не е спазвал правилата?

Defakto.bg

 

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева поиска Общото събрание на съдиите от Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) да приеме тълкувателно решение във връзка с противоречива съдебна практика.

Въпросът, на който министър Захариева очаква отговор, е: Налице ли е съпричиняване на вредоносния резултат (смърт или телесна повреда) по чл. 343 от Наказателния кодекс от страна на пешеходец при пресичане на платното за движение в случаите, когато водач на моторно превозно средство е нарушил правилата относно скоростта за движение по Закона за движение по пътищата и следва ли това обстоятелство да обуслови налагането на по-леко наказание на дееца – водач на моторно превозно средство?

В искането си министърът на правосъдието посочва, че към момента съществува различна практика, като някои съдебни състави приемат, че при причинена смърт или телесна повреда на пешеходец, на пешеходна пътека от водач на МПС, който се е движил със значително превишена скорост и грубо несъобразяване с пътни знаци и пътна маркировка, следва да се отчитат като отегчаващи (утежняващи) вината обстоятелства и обуславят налагането на по-тежко наказание на дееца. В тези случай съдебните състави изключват съпричастността на пешеходеца дори той да не се е съобразил с правилата за пресичане на пешеходна пътека в чл. 113 ал. 1 т. 1 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП).

„Други съдебни състави считат, че съществува причинна връзка между нарушението на режима на скоростта от страна на водача и допуснатото ПТП, в резултат на което е причинена смърт или телесна повреда на пешеходец, поради внезапното навлизане на пешеходеца в т.н. „опасна зона за спиране“ на МПС“, пише в искането на правосъдният министър. Практиката сочи, че в тези случаи, ако пешеходецът е нарушил правилата за  движение, е налице „съпричиняване“ и се налага  по-леко наказание на дееца.

В искането на министър Екатерина Захариева е приложено тълкувателно Решение № 28/28.11.1984г. на Върховния съд, както и  решения по шест дела на Върховния касационен съд, Софийския градски съд и Апелативния съд във Велико Търново. Сред посочените казуси е и този със загиналата на пешеходна пътека Лора Казанлиева при ПТП, причинено от моторист, карал с превишена скорост.

 На 18 април Главният прокурор също сезира Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд с искане за тълкуване на противоречията в съдебната практика по делата за престъпления по транспорта. Той също попита трябва ли да се отчита от съдилищата виновното поведение на пешеходците, при определяне на наказанието.  На върховните съдии бе  представен различният подход, използван от съдебните състави при определяне наказанието на извършители на ПТП, от които е настъпила смърт на пешеходци и най – вече аргументите, с които е обосновано приложението на условно осъждане.

Още по темата Цацаров иска тълкуване от ВКС на противоречивата практика по транспортните престъпления

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.