Последни новини
Home / Законът / Българи в Ню Йорк зоват президента да наложи вето на триковете в избирателния закон

Българи в Ню Йорк зоват президента да наложи вето на триковете в избирателния закон

Defakto.bg

Българи в Ню Йорк изразяваме възмущение и организираме протест заради скандалните промени от Изборния кодекс. Ние смятаме, че промените в Изборния кодекс силно противоречат на демократичното управление на страната. Това е преврат срещу гражданското общество. Ние сме български граждани и е наше право да имаме възможността да гласуваме.

Призоваваме Президента на Република България  да наложи вето на новоприетия закон и да върне за ново обсъждане текстовете, свързани с чл. 11-17 от Изборния кодекс, а народните представители в 43-то Народно събрание да отменят ограниченията за отваряне на избирателни секции в чужбина.

Междувременно парламентът запази задължителното гласуване и прие като санкция заличаване от  избирателните списъци.Това ще се случва, ако  гражданите не са гласували в два поредни избора от едни и същ вид, например за президент или за парламентарни избори.  Санкцията няма да важи за българите в чужбина. Предстои да се уточни промяна и на  първоначалното решение гласуването извън страната да е само в дипломатическите представителства и консулства. Предложението е да се разреши разкриване поне на още 50 избирателни секции в чуждите държави.

About De Fakto

Проверете също

Съюзът на юристите в България категорично настоява управляващите да оттеглят проекта за нова Конституция

127-те  депутати, подписали проекта за нова Конституция да оттеглят внесения законопроект. За това настоява  Съюзът …

Петима обвинени след акция срещу иманяри в Пловдивско и София, иззети 1500 старинни монети

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност три лица за участие в организирана престъпна група за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.