Последни новини
Home / Законът / Корнелия Нинова: Родителите на деца с увреждания да не плащат съдебни такси и адвокат

Корнелия Нинова: Родителите на деца с увреждания да не плащат съдебни такси и адвокат

Defakto.bg

Родителите или осиновителите на деца с увреждания да бъдат освободени от държавни такси и разноски по заведени от тях дела за поставяне под запрещение. В тези случаи хонорарите за адвокат трябва да се поемат от бюджета на съда. Такива промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) предлага депутатът от БСП Корнелия Нинова. Проектът е внесен в деловодството на парламента.

Конкретно Нинова настоява за ремонт на чл. 83 от ГПК – за освобождаването от държавни такси и в чл. 338 от ГПК – за адвокатското възнаграждение.

За родителите или осиновителите на деца с увреждания производството по поставяне под запрещение е действие, което стои извън тяхната воля, желание или нежелание – институтът на дееспособността не им оставя избор, пише в мотивите към проекта. Най-късно към момента на пълнолетието на детето те трябва да поискат от съда поставянето му под запрещение, за да могат и занапред да продължат своята отговорност, закрила и грижа като негови настойници и попечители, обяснява Корнелия Нинова. В тези случаи съдебният процес е неминуем, средно разноските по него са между 1500 и 2000 лв. А в повечето семейства с деца с увреждания поне единият родител не работи, за да се грижи за детето и получава от държавата месечна помощ в размер на 240 лв.
Освобождаването от такси и разноски в тези случаи ще е “необходимото въвеждане на справедливост”, като в същото време няма да натовари сериозно държавния бюджет, заявява депутатката.
И в момента социално слабите и хората с доказано ниски доходи имат право на безплатен (за тях) адвокат. В закона обаче няма специална разпоредба за родителите на деца с увреждания. В същото време по правилата на ГПК в производството за поставяне под запрещение ищецът няма право на разноски.

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.