Последни новини
Home / Законът / Корнелия Нинова: Родителите на деца с увреждания да не плащат съдебни такси и адвокат

Корнелия Нинова: Родителите на деца с увреждания да не плащат съдебни такси и адвокат

Defakto.bg

Родителите или осиновителите на деца с увреждания да бъдат освободени от държавни такси и разноски по заведени от тях дела за поставяне под запрещение. В тези случаи хонорарите за адвокат трябва да се поемат от бюджета на съда. Такива промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) предлага депутатът от БСП Корнелия Нинова. Проектът е внесен в деловодството на парламента.

Конкретно Нинова настоява за ремонт на чл. 83 от ГПК – за освобождаването от държавни такси и в чл. 338 от ГПК – за адвокатското възнаграждение.

За родителите или осиновителите на деца с увреждания производството по поставяне под запрещение е действие, което стои извън тяхната воля, желание или нежелание – институтът на дееспособността не им оставя избор, пише в мотивите към проекта. Най-късно към момента на пълнолетието на детето те трябва да поискат от съда поставянето му под запрещение, за да могат и занапред да продължат своята отговорност, закрила и грижа като негови настойници и попечители, обяснява Корнелия Нинова. В тези случаи съдебният процес е неминуем, средно разноските по него са между 1500 и 2000 лв. А в повечето семейства с деца с увреждания поне единият родител не работи, за да се грижи за детето и получава от държавата месечна помощ в размер на 240 лв.
Освобождаването от такси и разноски в тези случаи ще е „необходимото въвеждане на справедливост“, като в същото време няма да натовари сериозно държавния бюджет, заявява депутатката.
И в момента социално слабите и хората с доказано ниски доходи имат право на безплатен (за тях) адвокат. В закона обаче няма специална разпоредба за родителите на деца с увреждания. В същото време по правилата на ГПК в производството за поставяне под запрещение ищецът няма право на разноски.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.