Последни новини
Home / Без категория / Проучване на „Екзакта“: 65 % от българите харесват румънския модел за борба с корупцията

Проучване на „Екзакта“: 65 % от българите харесват румънския модел за борба с корупцията

Defakto.bg

65% от българите твърдят, че одобряват румънския модел на борба с корупцията и в същото време го намират за подходящ за прилагане у нас. Едва 5% го отхвърлят като работещ и ефективен (включително и непригоден за ситуацията в България) с аргумента, че „това е политическа репресия”. 30% пък не са запознати с румънските практики на борба с корупцията и не изказват мнение.

Това сочи национално представително проучване на „“Екзакта Рисърч Груп“, цитирано от vevesti.bg То е проведено между 28 март и 5 април 2016 г., интервюирани са 1000 пълнолетни лица в 89 населени места.

Декларативна нетърпимост

Социолозите констатират ниска търпимост към корупцията у нас на декларативно ниво. Едва 2% от интервюираните заявяват, че са склонни да оправдаят хора, които искат подкупи, а 6% оправдават онези, които дават подкупи. 98% не оправдават искащите подкупи, а 94% порицават даващите подкупи.

В същото време обаче едва 10% вярват, че у нас е много вероятно човек да бъде осъден за корупция, а 77% твърдят, че е малко вероятно това да се случи в България.

Мъже и патриоти „за“ румънския модел

Най-често одобряват румънския опит в борбата с корупцията и го виждат като подходящ и за България мъжете, хората на възраст между 50 и 60 години, високообразованите и заможните, жителите на градовете-областни центрове и избирателите на патриотичните формации у нас.

Столичаните по-често от останалите българи гледат на румънския модел на борба с корупцията като на репресивна мярка, която не следва да бъде прилагана у нас.

Същият въпрос е задаван от „Екзакта Рисърч Груп” в национално представително изследване, проведено точно преди година – през април, 2015 г. Тогава, одобряващите румънския модел на борба с корупцията са били 55%, с 10% по-малко от сега. Данните показват, че за една година нараства делът на хората, които са се запознали с румънските практики на борба с корупцията, което свидетелства за масова обществена чувствителност по темата и за по-високо ниво на информираност на гражданите.

68% заявяват: северната ни съседка е по-напред от нас

Зад твърдението, че напредъкът на Румъния е по-голям от този на България застават 68 % от анкетираните. За това допринасят борбата с корупцията в Румъния, както и многобройните оценки и международни анализи, които поставят напредъка й преди този на България, сочи проучването. Тезата за напредъка на Румъния се споделя в най-голяма степен от мъжете, от хората с високо образование, от заможните избиратели и от жителите на градовете-областни центрове.

Едва 7% от българите са категорични, че напредъкът на Румъния не е толкова голям и тя едва ли изпреварва България. Това е преценка по-често на високообразовани жители на столицата, както и на хора на средна възраст.

Една четвърт не вярват в спецзакон срещу корупцията

43% от българите са категорични, че специален закон за борба с корупцията може да я ограничи до голяма степен. 25% смятат, че подобен закон ще повлияе в малка степен на корупционните практики у нас, а 16% изключват възможността проблемът с корупцията да може да се реши чрез закон.

10% от българите посочват, че през последната година са дали подкуп за решаване на здравни проблеми (на тях лично или на членове на семействата им). Това твърдят преди всичко жени, хора на възраст между 40 и 60 години, високообразовани и заможни респонденти, както и жители на столицата. 5% заявяват, че са дали подкуп, за да избегнат полицейски санкции (вкл. и на КАТ), а 3% са плащали за административна услуга – издаване на разрешително, на удостоверение или на друг документ.

1,5% посочват, че са плащали за митническа услуга, а 1,3% – за данъчна. За съдебна услуга, както и за образование подкупи са давали под 1% от българите.

 

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.