Последни новини
Home / Без категория / Прощъпулник: Прокурорската колегия без КАК, но с лице-говорител

Прощъпулник: Прокурорската колегия без КАК, но с лице-говорител

Defakto.bg

Прощъпулникът на прокурорската колегия на ВСС премина в дух на „цивилизован и конструктивен диалог”, по израза на Сотир Цацаров. В изчакване на правила бе отложен въпросът за КАК (комисия по атестирането и конкурсите – по абревиатурата, подсказана от главния прокурор), но пък колегията си избра за лице-говорител и носител на послания своя член Румен Георгиев.

Румен Георгиев
Румен Георгиев

На първото заседание очаквано се явиха всички 10 членове на колегията(11-ият Камен Ситнилски е уволнен) и единодушно – с едно изключение – гласуваха решенията си.

А решенията са:

– колегията ще заседава всяка сряда от 13,30 ч.

– работна група от трима – Юлиана Колева, Незабравка Стоева и Елка Атанасова в срок до 31 май ще изготви проект за правила за работата на прокурорската колегия.

– съставът и членовете на комисията КАК ще бъдат уточнявани след приемането на правилата.

– другите две постоянни комисии на тази колегия ще са етичната и дисциплинарната. „Съобразно оперативната обстановка ще реагираме и ще създадем нови, ако се налага. Няма да си играем на комисии”, обобщи главният прокурор Сотир Цацаров..

Казвам на отворен телевизор и не се притеснявам

Около комисиите обаче все пак се разгоря мини дебат.

Тази по професионална етика мина гладко. В нея влизат досегашният шеф на етичността на целия ВСС Ясен Тодоров, Юлиана Колева, Васил Петров, Незабравка Стоева и Румен Боев.

Леко зацикляне имаше на дисциплинарната комисия. Тодоров предложи за нея „хора с богат опит” – себе си, Васил Петров, Михаил Кожарев, Незабравка Стоева, Румен Георгиев. Тук адвокатът Петров обаче се усъмни дали е оправдано още на прощъпулника да се определя персоналния състав на тези звена и не е ли по-добре да се изчакат правилата. „Казвам го на отворен телевизор и не се притеснявам от това!”, обяви Петров. „Няма време за губене, колегията трябва да влезе в оперативен ритъм на работа”, отвърна Сотир Цацаров. Комисията бе избрана.

Не сме медийна агенция!

Същинската драма настъпи по въпроса: кой да е говорител на прокурорската колегия? С предварителни параметри на задачата:, „да не е председателстващият, който е и главен прокурор, но и медиите да получават информация в повече от това, което виждат по мониторите” (цитат на Сотир Цацаров).

След като доизясниха, че говорителят ще е и лице на колегията, повечето й членове демонстрираха яна неохота да се нагърбят с тази мисия.

Обстановката освежи Румен Боев с предложението говорителите да са двама, „за да си тандем” и да се заместват, ако единият е в командировка, в чужбина или другаде. Видя тандема в лицата на Магдалена Лазарова и Румен Георгиев.

Елка Атанасова обаче отвърна, че не е удачно да има 2 говорители на 10 души колеги. Атанасова добави: „Един човек излъчва един сигнал и едно послание. Двама предполагат различни нюанси в излъчваните послания. А и контактът с медиите изисква бърза реакция, няма време за съгласуване помежду им – единият да се обажда на другия и да му обяснява: аз сега на тази медия това казах, ти да не кажеш нещо друго!”

Магдалена Лазарова каза, че не иска да е говорител, била е шеф на медийната комисия досега и е време за промяна. Така че – да е Румен Георгиев. Георгиев пък върна топката към Лазарова и прикани да се мисли евентуално за Юлиана Колева.

Васил Петров предложи Незабравка Стоева. А тя – решението да се отложи.

„Ако вървим така, ще създадем и комисия по отбранително-мобилизационна дейност. Колкото и човека да са пред монитора отдолу (т.е. журналистите – б.р.), те няма да приемат такова отлагане. Като изберем говорител, няма да е пожизнен. Няма да създаваме медийна агенция!”, стегна редиците Сотир Цацаров. Михаил Кожарев откликна: „Мисля същото като главния прокурор!”. И добави, че моментът е много отговорен, защото „имаме завършен вид на отделен орган” (т.е. формирана отделна колегия – б.р.).

На финала Цацаров обобщи: „След два отвода имаме предложение да има говорител и той да е Румен Георгиев”. Последва единодушно „да”.

Ей така се работи!

About Елена Енчева

Проверете също

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Съдия Лозан Панов към Прокурорския съвет: Колеги, отстранете незабавно и.ф. главен прокурор!

Българската прокуратура спешно се нуждае от силен характер с висок професионален интегритет Бившият председател на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.