Последни новини
Home / Законът / Екатерина Захариева: Жертвата не може да е отговорна за нарушенията на шофьора

Екатерина Захариева: Жертвата не може да е отговорна за нарушенията на шофьора

Defakto.bg

При тежки пътно-транспортни произшествия, довели до смърт или трайни увреждания, не може да се търси съпричиняване от страна на жертвата, щом шофьорът е нарушил правилата за движение. Това е становището на Министерството на правосъдието, обявено днес от Екатерина Захариева пред журналисти. Поводът е искането за тълкувателно решение по въпроса, изпратено от правосъдния министър до ВКС.

Питане изпрати и главният прокурор Сотир Цацаров. Институциите се активираха след окончателното решение на ВКС по случая със загиналата на пешеходна пътека Лора Казанлиева. В него с 2 срещу 1 гласа върховните съдии приеха, че е налице и съпричиняване, защото момичето е пресякло, без да се огледа. И се позоваха на постановление на Пленума на Върховния съд от 80-те години на миналия век. Последваха протести на майки на загинали деца.

Питанията на Захариева и на Цацаров ще бъдат обединени в едно дело, каза днес председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. След среща с почернените майки той се ангажира да прегледа съдебната практика и, при наличие на противоречие, да инициира тълкувателно дело. Днес Панов каза, че исканията вече са налице. Затова, след преглед на практиката, той може само да допълни въпросите. Председателят на ВКС даде да се разбере, че може да се наложат и законодателни промени.

Според Захариева нужда от ремонт на законите няма. Но е открита за всякакви предложения.

По повод второто писмо на Българската съдийска асоциация до нея с настояване организацията да влезе в Съвета за съдебна реформа, правосъдният министър бе категорична: сроковете за това са изтекли. И повтори: асоциацията, оглавявана от Богдана Желявска е била уведомявана за всяка инициатива, за всеки срок, за всяко заседание на съвета, на което никой не им пречи да присъстват. Нещо повече – БСА може да праща и становища по проектите за промени в съдебния закон, които ще бъдат отчетени. Дотук обаче такива предложения от тях няма.

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.