Последни новини
Home / Законът / Кадровиците в яростен спор за избора на директор на НИП (обновена)

Кадровиците в яростен спор за избора на директор на НИП (обновена)

Defakto.bg

После духовете се успокоиха. До 9 май ще се задават писмени въпроси към кандидатите

Членовете на ВСС влязоха в яростен спор по въпроса дали изобщо да дискутират процедурата по избор на директор на Националния институт на правосъдието. С това започна първото заседание на пленума на ВСС.

Поводът – предложението на Соня Найденова и Калин Калпакчиев да се даде възможност на всеки от ВСС да задава въпроси към двамата кандидати за поста Драгомир Йорданов и Антон Станков, както и принципно да се обсъдят критериите за оценка на претендентите, за което De Facto Legal писа. Настояването бе да се изяснят критериите, за да са ясни позициите на представителите на ВСС в Управителния съвет на НИП. Те са Лозан Панов, Георги Колев и Сотир Цацаров (по право), отделно ВСС е гласувал там да влязат също Светла Петкова и Мария Кузманова. За да има избран се искат пет „за” измежду седемчленния Управителен съвет.

А днес Светла Петкова поиска именно тази точка да се изключи от дневния ред на пленума на ВСС, защото изборната процедура е стартирала, а изслушването на кандидатите щяло да е публично.

Това не променя нещата, въпросите са принципни, опонира Соня Найденова.

Галина Карагьозова обясни, че няма как да се „изключи” включена в дневния ред точка, освен ако вносителите не я оттеглят.

Тогава да се гласува дневния ред без тази точка, настоя Георги Колев. Няма как да стане, отвърна му председателстващата Екатерина Захариева. Да се отложи тогава, обади се Ясен Тодоров. Изборът е на 10 май, след това дебатът е безсмислен, реагираха други.

„Цялата тази суматоха е безсмислена. Колегите не искат нито ревизиране на решения на Управителния съвет, нито нещо друго. Единственият повдигнат въпрос е за възможността да се задават въпроси към кандидатите чрез представителите на ВСС ”, опита се да внесе яснота Юлия Ковачева.

Нищо не е включено в дневния ред, докато ВСС не го гласува, не виждам какъв е проблемът да я изключим, не се даде Георги Колев.

Настана петминутно четене на закона. След което Екатерина Захариева обобщи: опциите са да се гласува целият дневен ред или отделно „спорната” точка. „Но наистина е опасно, защото означава занапред да се гласува за отпадане на всяка една от точките в дневния ред”, подчерта министърът.

„Зад целия този дебат се крие нежеланието да се обсъжда процедурата за избор на директор на НИП”, категоричен бе Калин Калпакчиев. И запита: „От какво се страхуваме, нещо имаме да крием ли?”

„Това изказване цели да внуши, че решенията в Управителния съвет се вземат на тъмно. Това е единствената цел”, реагира Георги Колев.

„Точно, за да няма съмнение за скрито-покрито, което не е така, не виждам пречка да се проведе дебат”, отвърна Екатерина Захариева.

Накрая с 15 „за” срещу 7 „против” дневният ред с „конфликтната” точка бе приет. Против бяха Ясен Тодоров, Георги Колев, Димитър Узунов, Галя Георгиева, Румен Боев, Светла Петкова, Незабравка Стоева.

А проведеният след това дебат бе изключително миролюбив и посветен най-вече на възможността за задаване на въпроси. Резултатът – единодушно ВСС гласува всички негови членове да могат да отправят писмени въпроси към двамата кандидати за НИП. Срокът за депозирането им е 9 май. Всички въпроси ще бъдат зададени на кандидатите от представителите на ВСС в Управителния съвет на института. Решението за критериите, по които ще бъде предпочетен един или друг от претендентите ще е лично решение на всеки от Управителния съвет. Но мотивите си те би трябвало да изложат по време на дебат преди гласуването. То ще е явно.

Членовете на ВСС декларираха, че не подлагат на съмнение прозрачността и откритостта на обявената процедура за избор на директор на НИП.

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.