Последни новини
Home / Законът / Началник в ДАНС е даден на съд за разгласяване на държавна тайна

Началник в ДАНС е даден на съд за разгласяване на държавна тайна

Defakto.bg

Специализираното звено „Антикорупция“  при Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийски градски съд срещу Мирослав М., който е бил началник  на дирекия  „Финансова сигурност“ на ДАНС, съобщи прокуратурата.   Обвинението срещу него е, че от септември 2013 г. до началото на октомври 2015 г. е разгласил информация от 11 класифицирани документа, представляваща държавна тайна. От  това са настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата, казва обвинението.

Служителят на ДАНС е предоставил копия от документите на бивш „доброволен“ агент на МВР и ДАНС срещу заплащане.

Агентът С.В. е привлечен по делото единствено като свидетел. Той е подпомагал службите от 2006 г ., но никога не е имал разрешение за достъп до класифицирана информация.

През месец март 2015 г., поради загуба на оперативни позиции, агентът е бил изключен от апарата на сътрудниците на ДАНС, но не бил лично уведомен за това. Мирослав М. знаел за това, но в нарушение на служебните си задължения продължил контактите си със С.В. и му възлагал събиране на информация за лица и фирми, за които ДАНС извършва проверки.

Мирослав М. се срещал с бившия доброволен сътрудник в офис в гр. София, където му възлагал разширяване на информацията за разработвани от ДАНС лица и фирми. Предоставял му изнесени от него класифицирани документи, в които се съдържала информация за лицата и фирмите и позволявал изготвянето или лично изготвял копия на секретните документи, твърдят от прокуратурата.

Документите били снимани с телефона на С.В. или на копирна машина. Мирослав М. възлагал на бившия сътрудник провеждане на срещи с лицата и представители на фирмите и му давал указания да внушава на лицата, че трябва сами да предложат „помощ за службата“ под формата на ежемесечни парични суми, за да нямат проблеми с ДАНС.

Мирослав М. уверявал С.В., че паричните суми от лицата и фирмите ще се ползват за гориво и консумативи на ДАНС, тъй като бюджетът им бил драстично намален. По този начин Мирослав М. разгласил информацията, класифицирана като държавна тайна в 11 документа, засекретени по надлежния ред.

В съобщението на прокуратурата се казва,че в изнесените документите имало информация за икономическата и финансова сигурност на държавата. Изтичането й е разкрило оперативния интерес на службата към някои лица, събраната вече информация за тях и други лица, извършили или подготвящи се да извършат престъпления, застрашаващи националната сигурност. Това е поставило в опасност живота на други агенти на ДАНС.

Мирослав М. е бил задържан до 21 април тази година, но заради влошено здраве е бил пуснат под домашен арест.  За разгласяване на държавна тайна, при което са настъпили тежки последици за сигурността на държавата, наказанието е от 5 до 15 години затвор.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.