Последни новини
Home / Законът / Прецедент: Смениха и.д. шеф на съд насред изборна процедура

Прецедент: Смениха и.д. шеф на съд насред изборна процедура

Defakto.bg

Съдийската колегия се включи в конфликта между магистратите в Благоевград

И второто поред заседание на съдийската колегия на ВСС не мина безконфликтно. Обратното – при пълен състав от 14 човека, членовете на колегията категорично се разделиха на мнозинство и малцинство. И мнозинството – от осем човека, надделя над шестимата от малцинството. Забележителното е, че именно 8 „за” вече са законовият минимум за вземане на кадрови решения от съдийската колегия. А днешното гласуване показва в каква посока ще текат те.

В мнозинството са: Георги Колев, Димитър Узунов, Галя Георгиева, Мария Кузманова, Светла Петкова, Милка Итова, Каролина Неделчева, Даниела Костова. В малцинството: Лозан Панов, Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Соня Найденова, Юлия Ковачева, Галина Карагьозова.

Драмата

Днес с 8 гласа „за” колегията смени и.д. председателя на Районен съд-Благоевград насред неприключила процедура за избор на титуляр, което е сред прецедентите в практиката на кадровия орган.

Районият и Окръжният съд в Благоевград са емблематични с открития конфликт между ръководствата, обрасъл със сигнали и проверки и прераснал във взаимна нетърпимост между бившите председатели Катя Бельова – на окръжния съд, и Екатерина Николова – на районния. Проблемът обаче отдавна далеч не е само личен, а принципен – за начина на ръководство, разпределението на делата, решенията по тях и т.н.

А в момента ситуацията в Благоевград е следната: след неуспешен вот през януари т.г. и двата съда са бе титулярни ръководители. И.д. шеф на окръжния съд обаче е Катя Бельова – единствен и неизбран кандидат през януари, сега отново единствен кандидат в новата процедура. В районния съд досегашният ръководител Екатерина Николова не се кандидатира за втори мандат и сега е редови съдия, но не бе посочена за и.д. И автоматично, по силата на закона и.д. по старшинство стана заместникът й Владимир Пензов. През януари той се състезаваше за титуляр с Вера Коева (подкрепена от мнозинството, но не й стигна един глас за избор) и с Атанас Иванов. Никой от тримата не се класира, но Иванов обжалва пред Върховния административен съд. Пензов се приема като човек от екипа на Екатерина Николова.

Изненадващо сега и.д. председателят на окръжния съд Катя Бельова е предложила за и.д. шеф на районния съд другата кандидатка Вера Коева и мотивирала ротацията включително с аргумента – да се сменели, за да са равнопоставени, стана ясно на заседанието на колегията. Друг мотив е осъдително решение на Евросъда по правата на човека в Страсбург.

Всяко приличие е зачертано

От последващите обяснения стана ясно, че осъдителното решение е свързано с безмерна продължителност на наказателно производство, чийто съдия на първа инстанция е бил Владимир Пензов. Както и че основната забава е била в разследването – то е траяло 8 години. Самият процес в районния съд се е точил 5 г. и са проведени 22 заседания заради многобройни отлагания. Това също е отчетена като „значително забавяне”.

Галина Карагьозова внесе яснота по фазите на мудността и първенството на досъдебното производство там. Изрази и неудомение кое налага точно в момента смяна на и.д.-та?

Разместването сега няма да е добър знак при новата предстояща процедура за избор на председател, обяви и Калин Калпакчиев. „Ние като ВСС трябва да преценим как да се намесим, така че доверието и авторитетът на двата съда да не бъдат повече разрушавани в този конфликт, който продължава да бъде подклаждан от председателя на окръжния съд. Ние само стоим отстрани като публика в този преминаващ всички граници дори на приличието конфликт”, категоричен бе Калпакчиев.

Камен Иванов попита защо Екатерина Николова не е била предложена и определена за и.д. предвид практиката на съвета временното ръководство да се поема от неучастници в изборната надпревара. Но, след като това не е направено, законовият вариант е само един – и.д. става и остава най-старшият съдия, в случая Пензов.

Георги Колев изцяло застана зад предложението на Бельова и обяви: „Не съм съгласен, че тя е причина за наличния конфликт”.

Димитър Узунов се присъедини с аргумента, че е в правомощията на по-горния председател да предложи и.д. (чак сега?!).

Милка Итова каза, че в закона няма изрична разпоредба за подобни случаи и практиката на ВСС е различна „според ситуацията”.

Даниела Костова се обяви „за” Вера Коева като „колежка с качества”. А за Пензов каза: „Не смятам, че колега, който не може да реши дело в разумни срокове и повишава напрежението в този съд, да е и.д. председател”.

Галя Георгиева пък цитира писмо на зам-.-председателя на ВКС Павлина Панова до благоевградските съдии. В него Панова ги приканва на общо събрание да обсъдят решението на Страсбург и да набележат мерки срещу мудното правосъдие.

„Неотдавна журналистите ме попитаха как ще изграждаме доверието в съдебната колегия и съдебната система и аз им казах – чрез нашите поседователни, ясно обоновани и мотивирани решения. Пензов е и.д. по старшинство и не чух нито една обструкция по това”, заяви Камен Иванов.

Юлия Ковачева бе категорична – съветът трябва да се придържа към практиката да определя за и.д. неучастник в изборната процедура. И няма да подкрепи ротацията. Соня Найденова се присъедини.

Мнозинството надделя.

Петица пише правила

Съдийската колегия, подобно на прокурорската, днес избра и своя комисия, която да напише правилата за работата им занапред.

Единодушно, в състава й бяха включени Светла Петкова, Юлия Ковачева, Мария Кузманова, Каролина Неделчева и Галина Карагьозова.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Бивша заместничка на Невена Зартова виждала два пъти Мартин Божанов – Нотариуса в кабинета й

Бивша  заместничка на бившия районен прокурор на София Невена Зартова съобщи пред Прокурорската колегия, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.