Последни новини
Home / Законът / Антон Станков: Искам НИП да стане интелектуален двигател на съдебната реформа

Антон Станков: Искам НИП да стане интелектуален двигател на съдебната реформа

Defakto.bg

Концепциите на двамата кандидати за директор на Националния институт на правосъдието бяха публикувани на страницата на НИП.De Facto Legal ви запознава с уравленските виждания на двамата кандидати по реда на тяхното представяне на 10 май, когато ще защитават позициите си за директор на НИП. Първи ще е Драгомир Йорданов, а втори – Антон Станков.  

Кандидатът за директор на Националния  институт по правосъдие (НИП)  Антон Станков е написал на 15 страници концепцията си, с която ще се състезава за шефския пост в НИП, под мотото

„ Правото е наука за доброто и справедливостта”.

„Искам НИП да стане интелектуален двигател на съдебната реформа” –  така бившият правосъден министър вижда бъдещето на института, ако бъде избран за негов директор. „Дейността на Националния институт на правосъдието отчита стремеж към постигане на справедлива, безпристрастна и ефективна съдебна система чрез висок професионализъм на всички, които работят в нея”, казва Антон Станков, но не смята това за достатъчно.

Той предлага интересни  нововъведния, които трябва да променят и издигнат ролята и значението на института за съдебната власт.

Занапред  обучението в НИП да обхваща не само досегашните „ученици”, а то да се разпростре и върху вещите лица, като съществена част от работата на съдебната система, предлага Станков.  Заложил е и на съвместни обучения с адвокати – това, което трябва да знае един младши съдия, трябва да е известно и на младшия адвокат, „защото влизат в една и съща съдебна зала”.

Внимание заслужава и предложението му занапред съдиите, които имат значителен брой отменени дела да бъдат обучавани допълнително, а не просто спрямо тях да се предприемат дисциплинарни мерки.

Акцентът в концепцията на Антон Станков е върху вътрешното преструктуриране на НИП – защото, според него НИП не е създаден да бъде само обучителен център.  Кандидатът предлага да бъде създадено аналитично звено, което да може да работи  с „току-що” приетия Закон за нормативните актове,  както и да прави анализ и оценка на законодателството в сферата на съдебната власт.

Това звено трябва да участва не само в планиране на проекти, в които ще участва института, но в бюджетната сфера, защото има проекти, по които трябва да има съфинансиране.  Според Станков „погледът трябва да се вдигне и да се гледа малко по-напред”.

Той се зарича да  създаде система за вътрешна самооценка на ефективността на администрацията по вече утвърдени стандарти.  Става дума за един автомониторинг,  който да изчислява индекса на ефективност, смята кандидатът.

В плановете на бившия правосъден министър влиза и нова пиар стратегия, която да превърне на НИП в едно от добрите лица  на съдебната система.

Цялата концепция може да прочетете тук.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Един коментар

  1. Ще се разплача…
    „В плановете на бившия правосъден министър влиза и нова пиар стратегия, която да превърне на НИП в едно от добрите лица на съдебната система.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.