Последни новини
Home / Законът / Отпуснаха примката на българите в чужбина, референдумът на Слави – в един ден с избора за президент

Отпуснаха примката на българите в чужбина, референдумът на Слави – в един ден с избора за президент

Defakto.bg

 

След един скандален Велики четвъртък в парламента, промените в изборния кодекс бяха приети.  След тежките обвинения срещу ГЕРБ ,че  с промените гласи служебна победа на изборите Цецка Цачева предложи, а  залата запази сегашният режим за провеждане на референдуми –  да са заедно с национални избори, ако в годината, в която е инициирана подписката има национален вот.

В сила остава остава сегашната разпоредба на закона за допитванията, според която ако в една година има национални избори и национален референдум, те трябва да са на една и съща дата.

Така на практика референдумът на Слави Трифонов ще  бъде насрочен едновременно с президентските избори тази есен.Това гарантира по-висока избирателна активност и поставя на изпитание способността на партиите да убедят избирателите си, че сред въпросите на Слави има и крайно популистки идеи.

По най-спорния въпрос – за изборните секции в чужбина, управляващите поотпуснаха примаката и постигнаха съгласие да увеличат малко броя им, като затегнат дисциплината на българите  зад граница.

Забраната за разкриване на секции извън посолствата и консулствата в чужбина остана, но с  някои изключения. В населените места на държавите членки на Европейския съюз, в които няма дипломатическо или консулско представителство, ще се откриват избирателни секции при наличие на не по-малко от 100 избиратели, подали заявления за гласуване, прие окончателно парламентът.

В страните извън ЕС – като САЩ, Русия, Турция, ще може да се открива само една секция и то само в градовете с над 1 млн. жители, в които няма българско дипломатическо или консулско представителство. За целта пък ще се изискват поне 100 заявления за гласуване, а решението ще се взима от Централната избирателна комисия по предложение на Министерството на външните работи.

Първоначалното намерение за създаване на избирателен район „Чужбина“, което бе сред най-смислените в целия пакет от подговените промени, и бе подкрепено в правната комисия, изнедаващо отпадна още в първия ден от гласуването на изборните промени в пленарна зала.

 Въведено бе и машинно гласуване в най-малко 500 изобрин секции, а за първи път на президентските избори ще има и експериментално машинно броене на бюлетините.

По рано парламентът прие  и задължително гласуване, което обаче няма да важи за сънародниците ни зад граница, докато не бъде въведено електронното гласуване. Тези, които не са участвали в два поредни вота от един вид, ще бъдат заличавани от избирателните списъци. Предвидена е възможност и за „извинение“ за негласувалите, които трябва да удостоверят с документ пред общинската администрация причината за негласуването им. а е внесен проект, който предвижда да намали партийните субсидии наполовина.

Вотът „Не подкрепям никого“ няма да се отчита за раздаване на субсидии на партиите. Това обяви пред Би Ти Ви Валери Симеонов  в четвъртък в отговор на критиките за въвеждането на това ново задължение в Изборния  кодекс.

В сряда управляващото мнозинство запази квадратчето „Не подкрепям никого“ , но броят на гласовете при парламентарен вот няма да се  включва в общия брой на действителни гласове, на чиято база  се определя четирипроцентната бариера за влизане в парламента на партии и коалиции.

Вотът  „Не подкрепям никого” ще се отчита за действителен, но няма да има отношение към разпределяне на мандатите в НС.

Ако вие искахте да има отделна графа за гласуващите против всички партии, по-нататък трябва да поддържате предложението тези гласове да бъдат отчитани като валидни, защото валиден е всеки глас, който ясно изразява волята на избирателя, заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов.

  Освен за парламентарните избори, графа „Не подкрепям никого“ ще има и в бюлетините за президентските и за местните. Гласът ще се смята за действителен.

. Изборната кампания остава 30 дни, както досега. Запазват и социологическите проучвания.

Депутатите  отхвърлиха възможността предизборната кампания да се води на  език, различен от официалния българския език, когато е осигурен превод. С други думи на турски език няма да може да се агитира. Не е сигурно обаче дали  това решение  не е в нарушение на Европейската конвенция  за правата на човек, подсказват юристи.

Очаквайте подробности

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.