Последни новини
Home / Законът / Докато имотите се прехвърлят, съдът в Карлово се руши

Докато имотите се прехвърлят, съдът в Карлово се руши

Defakto.bg

Съдебни сгради пропадат и се рушат, нужни са спешни мерки, време за изчакване няма. За това предупреди на последното заседание на ВСС председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. И посочи, че заради разлом в сградата вече е евакуиран Районният съд в Карлово. В същото време спешното укрепване на постройката в момента не се случва. Причината – промените в Конституцията и после в съдебния закон предвидиха управлението на недвижимите имоти на третата власт да премине от Министерството на правосъдието към ВСС. Но в преходния период някой трябва да се ангажира с неотложните ремонти и други спешни дейности. На този етап обаче според юристите на правосъдието ведомството вече няма правомощия да се разпорежда с имотите, а във ВСС още нямат капацитет да изпълняват тази дейност. Законът даде тримесечен срок за прехвърляне на имотите и преназначаване на служители от министерството в съдебния съвет.

А какво междувременно става със съда в Карлово, който обслужва 2 общини – Карлово и Сопот с население около 62 134 жители?

Проблемът със сградата е спешен, заяви пред De Facto Legal председателят на съда Асима Вангелова. Районният съд е настанен в основна сграда, строена през 50-те години на миналия век и в пристройка, изградена през 80-те години на 20 в. Проблемът е с пристройката, където са съдийски кабинети, съдебни зали, канцеларии. Тя е вдигната върху строителен насип и през последните 2-3 години е започнала да се пропуква. Проблемът се е изострил през последната година и половина, когато сградата започва да сляга и пропада, включително и покривът.

Геодезическо и геоложко проучване установява, че сградата е опасна, има голям разлом и се налага спешна евакуация. Съдиите са евакуирани в съседната сграда, но в пристройката остават съдебните зали на първия етаж, понеже според експертите там засега не било толкова опасно.

В условията на неотложност е проведен конкурс и приключен конкурс за проектиране, фирмата изготви проект за укрепването на сградата, дадено е разрешение за това от Министерството на културата (сградата е и паметник на културата), от 9 февруари т.г. е в сила общинското разрешително за строеж, обясни Асима Вангелова. Оттогава обаче всичко е спряно в изчакване на прехвърлянето на имотите.

Резултатът дотук – освен че седемте съдии се тъпчат в няколко кабинета, няма адвокатска стая, където страните по дела да четат преписки, съдебна зала е превърната в канцелария, деловодствата също делят по едно помещение.

В районния съд освен седемте съдии работят двама държавни съдебни изпълнители, един съдия по вписванията, 23 служители. През м.г. там са разгледани 2569 дела, натовареността е около средната за страната – по 34,99 дела месечно на съдия.

Министър Екатерина Захариева е заявила готовност в преходния период ведомството да проведе неотложните обществени поръчки за ремонти, информира Лозан Панов. Да видим.

Проблеми има и в Ямбол, Монтана и на други места.

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.