Последни новини
Home / Законът / Докато имотите се прехвърлят, съдът в Карлово се руши

Докато имотите се прехвърлят, съдът в Карлово се руши

Defakto.bg

Съдебни сгради пропадат и се рушат, нужни са спешни мерки, време за изчакване няма. За това предупреди на последното заседание на ВСС председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. И посочи, че заради разлом в сградата вече е евакуиран Районният съд в Карлово. В същото време спешното укрепване на постройката в момента не се случва. Причината – промените в Конституцията и после в съдебния закон предвидиха управлението на недвижимите имоти на третата власт да премине от Министерството на правосъдието към ВСС. Но в преходния период някой трябва да се ангажира с неотложните ремонти и други спешни дейности. На този етап обаче според юристите на правосъдието ведомството вече няма правомощия да се разпорежда с имотите, а във ВСС още нямат капацитет да изпълняват тази дейност. Законът даде тримесечен срок за прехвърляне на имотите и преназначаване на служители от министерството в съдебния съвет.

А какво междувременно става със съда в Карлово, който обслужва 2 общини – Карлово и Сопот с население около 62 134 жители?

Проблемът със сградата е спешен, заяви пред De Facto Legal председателят на съда Асима Вангелова. Районният съд е настанен в основна сграда, строена през 50-те години на миналия век и в пристройка, изградена през 80-те години на 20 в. Проблемът е с пристройката, където са съдийски кабинети, съдебни зали, канцеларии. Тя е вдигната върху строителен насип и през последните 2-3 години е започнала да се пропуква. Проблемът се е изострил през последната година и половина, когато сградата започва да сляга и пропада, включително и покривът.

Геодезическо и геоложко проучване установява, че сградата е опасна, има голям разлом и се налага спешна евакуация. Съдиите са евакуирани в съседната сграда, но в пристройката остават съдебните зали на първия етаж, понеже според експертите там засега не било толкова опасно.

В условията на неотложност е проведен конкурс и приключен конкурс за проектиране, фирмата изготви проект за укрепването на сградата, дадено е разрешение за това от Министерството на културата (сградата е и паметник на културата), от 9 февруари т.г. е в сила общинското разрешително за строеж, обясни Асима Вангелова. Оттогава обаче всичко е спряно в изчакване на прехвърлянето на имотите.

Резултатът дотук – освен че седемте съдии се тъпчат в няколко кабинета, няма адвокатска стая, където страните по дела да четат преписки, съдебна зала е превърната в канцелария, деловодствата също делят по едно помещение.

В районния съд освен седемте съдии работят двама държавни съдебни изпълнители, един съдия по вписванията, 23 служители. През м.г. там са разгледани 2569 дела, натовареността е около средната за страната – по 34,99 дела месечно на съдия.

Министър Екатерина Захариева е заявила готовност в преходния период ведомството да проведе неотложните обществени поръчки за ремонти, информира Лозан Панов. Да видим.

Проблеми има и в Ямбол, Монтана и на други места.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.