Последни новини
Home / Без категория / Драгомир Йорданов: Репутацията и независимостта на НИП са моя кауза

Драгомир Йорданов: Репутацията и независимостта на НИП са моя кауза

Defakto.bg

Концепциите на двамата кандидати за директор на Националния институт на правосъдието бяха публикувани на страницата на НИП.

De Facto Legal ви запознава с управленските виждания на Драгомир Йорданов и Антон Станков според поредността, в която те ще бъдат изслушвани на 10 май.

Запазването и развитието на Националния институт на правосъдие като независима институция, работеща в полза на съдебната власт, със стабилна национална и международна репутация са моя кауза, заявява в концепцията си за управление на НИП в идните 5 години досегашният директор Драгомир Йорданов.

Като основни достижения по време на петгодишния си мандат той е посочил нарастване на обема на учебната дейност (с 40 %), нареждане на България на 8-о място в целия Европейски съюз по обучения и стажове в партньорски институции, въвеждане на чуждоезикови и дистанционни обучения и др. А в докладите на ЕК дейността на института традиционно получава висока оценка.

Любопитен факт е, че през 2015 г. е имало предложение сградата на НИП да се даде на други органи на съдебната власт за решаване на проблема с пренаселеността. В резултат на усилията и на ръководството на института то е било отхвърлено – освен че сградата е ремонтирана и обзаведена не само със средства от бюджета, но и от външни донори, има евроизисквания за институциите за съдебно обучение – кампус, самостоятелна сграда и т.н.

Целите на Йорданов за следващите 5 години са:

Увеличаване на учебната дейност така, че през 2020 г. да осигурява на всеки магистрат поне по едно обучение годишно. А поне половината магистрати да са участвали в обучение по европейско право, в обучение в чужбина или в езиково обучение.

НИП да започне приложни изследвания в областта на правосъдието. Трябва да се подберат и анализират няколко добри примера, на базата на които да се предложи подходящ за България модел, обяснява Йорданов. Първите пилотни проучвания могат да се проведат до 2018 г., а до 2020 г. да се разгърне капацитетът на института.

Възстановяване на института на младшите следователи с оглед укрепване капацитета на разследването.

Развитие на института на магистратите-наставници, за което се подготвят законодателни промени.

Задължителна текуща квалификация за всички новоназначени административни ръководители.

Като допълнителни насоки в обучението Йорданов е посочил новите правомощия на Инспектората по проверки за почтеност и конфликт на интереси, глобалните феномени като тероризъм, радикализация, миграционни процеси, киберсигурност. Както и предстоящото българско председателство на ЕС от средата на 2018 г.

Новите цели и предизвикателства очевидно ще се изпълняват със стария бюджет – от 2008 г. насам той неизменно е около 3 млн.лв. Ресурсът са европроекти, най-вече по Оперативна програма „Добро управление”, сочи Драгомир Йорданов. В това отношение НИП има богат опит.

Пълният текст на концепцията можете да прочетете тук.

About De Fakto

Проверете също

Пълна дигитализация на имотния регистър, предлага законопроект на МП, публикуван за обсъждане

Осигуряване на пълна дигитализация на имотния регистър, воден от Агенцията по вписванията, чрез създаване на …

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.