Последни новини
Home / Без категория / Драгомир Йорданов: Репутацията и независимостта на НИП са моя кауза

Драгомир Йорданов: Репутацията и независимостта на НИП са моя кауза

Defakto.bg

Концепциите на двамата кандидати за директор на Националния институт на правосъдието бяха публикувани на страницата на НИП.

De Facto Legal ви запознава с управленските виждания на Драгомир Йорданов и Антон Станков според поредността, в която те ще бъдат изслушвани на 10 май.

Запазването и развитието на Националния институт на правосъдие като независима институция, работеща в полза на съдебната власт, със стабилна национална и международна репутация са моя кауза, заявява в концепцията си за управление на НИП в идните 5 години досегашният директор Драгомир Йорданов.

Като основни достижения по време на петгодишния си мандат той е посочил нарастване на обема на учебната дейност (с 40 %), нареждане на България на 8-о място в целия Европейски съюз по обучения и стажове в партньорски институции, въвеждане на чуждоезикови и дистанционни обучения и др. А в докладите на ЕК дейността на института традиционно получава висока оценка.

Любопитен факт е, че през 2015 г. е имало предложение сградата на НИП да се даде на други органи на съдебната власт за решаване на проблема с пренаселеността. В резултат на усилията и на ръководството на института то е било отхвърлено – освен че сградата е ремонтирана и обзаведена не само със средства от бюджета, но и от външни донори, има евроизисквания за институциите за съдебно обучение – кампус, самостоятелна сграда и т.н.

Целите на Йорданов за следващите 5 години са:

Увеличаване на учебната дейност така, че през 2020 г. да осигурява на всеки магистрат поне по едно обучение годишно. А поне половината магистрати да са участвали в обучение по европейско право, в обучение в чужбина или в езиково обучение.

НИП да започне приложни изследвания в областта на правосъдието. Трябва да се подберат и анализират няколко добри примера, на базата на които да се предложи подходящ за България модел, обяснява Йорданов. Първите пилотни проучвания могат да се проведат до 2018 г., а до 2020 г. да се разгърне капацитетът на института.

Възстановяване на института на младшите следователи с оглед укрепване капацитета на разследването.

Развитие на института на магистратите-наставници, за което се подготвят законодателни промени.

Задължителна текуща квалификация за всички новоназначени административни ръководители.

Като допълнителни насоки в обучението Йорданов е посочил новите правомощия на Инспектората по проверки за почтеност и конфликт на интереси, глобалните феномени като тероризъм, радикализация, миграционни процеси, киберсигурност. Както и предстоящото българско председателство на ЕС от средата на 2018 г.

Новите цели и предизвикателства очевидно ще се изпълняват със стария бюджет – от 2008 г. насам той неизменно е около 3 млн.лв. Ресурсът са европроекти, най-вече по Оперативна програма „Добро управление”, сочи Драгомир Йорданов. В това отношение НИП има богат опит.

Пълният текст на концепцията можете да прочетете тук.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.