Последни новини
Home / Без категория / От Европол доволни и благодарят за разбития канал на фалшиви евра в Плевенско

От Европол доволни и благодарят за разбития канал на фалшиви евра в Плевенско

Defakto.bg

 Главният прокурор Сотир Цацаров наградил експертите с почетния знак на прокуратурата  за съдействието на Европол

На  28.04.2016г.,  експерти от Европол  се срещнаха с главния прокурор Сотир Цацаров и заместник главния прокурор Борислав Сарафов и  поздравиха прокуратурата за отличната работа по разбиване на канал за производство и разпространение на фалшиви евра, съобщи прокуратурата.

На 22.04.2016г., под ръководството на Окръжна прокуратура Плевен бе разрита печатница за фалшифициране на еврови банкноти. В същия ден се извършиха претърсвания и изземвания на адреси в гр. Левски, с. Деляновци, общ. Свищов и с. Козар Белене. В хода на специализираната операция и на трите местопроизшествия бяха открити  печатарски машини, лазерни принтери, водни знаци, холограми, стикери, плаки, химикали и други материали за отпечатване на 100 – еврови банкноти. Открити и иззети бяха готови за пласиране неистински  100 – еврови банкноти на стойност 24 000 евро и заготовки за фалшиви банкноти на стойност над 500 000 евро, както и 13 подправени лични карти.  По искане на Окръжна прокуратура – Плевен две лица бяха задържани под стража, а третият – отведен в затвора за изтърпяване на наказание, от изпълнението на което се беше укрил, припомнят от прокуратурата.

Експертите от Европол извършиха сравнително изследване на откритите от органите на разследването еврови банкноти и изразиха становище, че те са с изключително високо качество. Същите са със степен на съответствие с действителните банкноти 9,7 по десетобалната оценителна система, въведена от Световната банка.  Споделиха, на територията на Европейския съюз са засечени 350 банкноти с такова качество и изразиха задоволство, че прокуратурата е пресякла незаконния канал в неговия зародиш.

В знак на благодарност за отличната съвместна работа, главният прокурор Сотир Цацаров  поднесе на тримата експерти от Европол почетния знак на Прокуратурата на Р България.

 

About De Fakto

Проверете също

Почина Давид Сасоли, председател на Европейския парламент

Председателят на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли почина на 65-годишна възраст, съобщи  говорителят му Роберто Куило, …

In Memoriam: Сбогуваме се с адвокат Ваня Траянова, един голям човек и професионалист

Почина един прекрасен човек, приятел и професионалист – адвокат Ваня Траянова. След кратко, но тежко …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.