Последни новини
Home / Законът / Бойко Борисов за промените в Изборния кодекс: Много шум за нищо!

Бойко Борисов за промените в Изборния кодекс: Много шум за нищо!

Defakto.bg

 

Много шум за нищо са  промените в Изборния кодекс, така премиерът Бойко Борисов определи  пред „Денят започва“ по БНТ  финала на  шумните промени в Избирателния кодекс.

Ето точните му думи: “ Що се касае до тази седмица(б.р. има предвид приемането на второ четене на поправките в ИК),  имаше една постановка „много шум за нищо“(…)

И обобщи: Цялата тази какафония, която се създаде – на практика имаме задължително гласуване, което никак не е задължително, референдумите си останаха по старому така както си бяха, секциите са си по старому. Квадратчетата не оказват абсолютно никаква роля на крайните резултати..“

Вероятно, след вчерашния скандален ден в парламента и премиерът не е успял да схване гласуваните промени.  Защото не кореспондира с истината твърдението му,  че „секциите  са си постарому“.

Обратно, парламентът подели българите в чужбина на живеещи в ЕС, и такива извън ЕС.  За страните извън ЕС ( Турция, САЩ, Русия и др.) , в които живеят български граждани вече действа правилото, че допълнителни секции могат да се разкриват само в населени места с население над 1 млн. души, в които няма дипломатическо и консулско представителство. Друго условие е, поне 100 души са подали заявление да гласуват.  В градовете с население над 1 милион граждани ще се разкрива само по една избирателна секция.  Така, секциите в Турция (заради, която вносителите  не криеха, че правят промените) ще  бъдат намалени от 130 досега до само пет, преброиха  експeрти резултата.    Колкото и формално да изглежда  въведеното задължително гласуване, държавата е длъжна да гарантира правото на вот, още повече, че носителите му вече са  застрашени от дерегистрация, макар и след години.   Спорно е дали ограничаването на броя на секциите, гарантира избирателните права на българските граждани в държавите извън ЕС.

Това е сериозна причина за сезиране на Конституционния  съд, защото в дебелите книжки е записано, че  избирателното право е основно, лично и  неотменимо, подсказват  конституционалисти.

В интервюто си пред БНТ Борисов каза още, че не е допуснал “да се пипа” Кодекса за миналите местни избори и определи твърденията, че ГЕРБ го променя, като “абсолютни лъжи и манипулации”. За нас най-важни са местните избори, защото хората се влияят най-много от работата на кметовете и общинските съвети, и ние работихме по Изборния кодекс на госпожа Мая Манолова, на БСП и ДПС, заяви Борисов и припомни, че повод сега “да се отвори Избирателния кодекс” е решението на Парламента за електронното гласуване, произтекло от националното допитване.

“Изведнъж всички политически партии видяха възможност всеки да промени това, което е говорил пред своите избиратели по време на предизборната кампания”, отбеляза министър-председателят и добави, че е направил тежък компромис, за който обаче единственото, което се е чуло в публичното пространство, е, че ГЕРБ търси служебна победа.

Вчера отново блесна истината, че между ГЕРБ и ДПС не може да има коалиция, не може да има съвместна работа, каза Борисов и  продължи: “Вчера беше вододелът, “отново се върнахме в старата позната история – БСП, ДПС, някой от другите партии – това е бъдещето коалиционно управление, което ще се бори да ни събори нас, с традиционното ДСБ, което е уж дясно, но на практика с нож в гърба на ГЕРБ.” Според него това е “началото на изграждането на истинската опозиция като алтернатива на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт”. Той добави, че нито една партия в Народното събрание не иска правителството на ГЕРБ да падне и че положителното в ситуацията е, че ще отпаднат въпросите за задкулисие с ДПС и предварителни договорки.

Йорданка Фандъкова и Димитър Николов няма да са кандидат-президенти на ГЕРБ, заяви  лидерът на ГЕРБ.  И двамата могат да станат – посочим ли ги, ще станат, защото и двамата са много успешни, но няма да ги посочим, заяви Борисов и добави, че няма да е Томислав Дончев, защото е много по-важен на мястото си в момента.

За министър-председателят превенцията е най-важна в борбата с корупцията. “Тук трябва да се намери правилния вододел, да не стане като в Румъния – със страха да не сгрешиш да парализираш работата на държавата”, акцентира той. “Аз мисля, че първата година (на управлението – б.р.) действително малко я пропиляхме, защото аз живеех в доста заблудата, че моите партньорите имат искрени намерения, а всъщност не са били такива. Но в последните няколко месеци вече и правителството, и партията, пък и институциите започват да набират кондиция и форма. Мисля, че това е за добро”,  заяви Бойко Борисов.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда Огнян Донев и Борис Борисов по обвинение за укрити и неплатени данъци

  Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда изпълнителния директор на „Софарма“ Огнян Донев и заместника …

КС реши, че е недопустимо да се прекрати дейността на Инспектората към ВСС заради изтеклия му мандат

За да не се подрива демократичния ред под върховенство на правото, Конституционният съд  не допусна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.