Последни новини
Home / Законът / Бойко Борисов за промените в Изборния кодекс: Много шум за нищо!

Бойко Борисов за промените в Изборния кодекс: Много шум за нищо!

Defakto.bg

 

Много шум за нищо са  промените в Изборния кодекс, така премиерът Бойко Борисов определи  пред „Денят започва“ по БНТ  финала на  шумните промени в Избирателния кодекс.

Ето точните му думи: “ Що се касае до тази седмица(б.р. има предвид приемането на второ четене на поправките в ИК),  имаше една постановка „много шум за нищо“(…)

И обобщи: Цялата тази какафония, която се създаде – на практика имаме задължително гласуване, което никак не е задължително, референдумите си останаха по старому така както си бяха, секциите са си по старому. Квадратчетата не оказват абсолютно никаква роля на крайните резултати..“

Вероятно, след вчерашния скандален ден в парламента и премиерът не е успял да схване гласуваните промени.  Защото не кореспондира с истината твърдението му,  че „секциите  са си постарому“.

Обратно, парламентът подели българите в чужбина на живеещи в ЕС, и такива извън ЕС.  За страните извън ЕС ( Турция, САЩ, Русия и др.) , в които живеят български граждани вече действа правилото, че допълнителни секции могат да се разкриват само в населени места с население над 1 млн. души, в които няма дипломатическо и консулско представителство. Друго условие е, поне 100 души са подали заявление да гласуват.  В градовете с население над 1 милион граждани ще се разкрива само по една избирателна секция.  Така, секциите в Турция (заради, която вносителите  не криеха, че правят промените) ще  бъдат намалени от 130 досега до само пет, преброиха  експeрти резултата.    Колкото и формално да изглежда  въведеното задължително гласуване, държавата е длъжна да гарантира правото на вот, още повече, че носителите му вече са  застрашени от дерегистрация, макар и след години.   Спорно е дали ограничаването на броя на секциите, гарантира избирателните права на българските граждани в държавите извън ЕС.

Това е сериозна причина за сезиране на Конституционния  съд, защото в дебелите книжки е записано, че  избирателното право е основно, лично и  неотменимо, подсказват  конституционалисти.

В интервюто си пред БНТ Борисов каза още, че не е допуснал “да се пипа” Кодекса за миналите местни избори и определи твърденията, че ГЕРБ го променя, като “абсолютни лъжи и манипулации”. За нас най-важни са местните избори, защото хората се влияят най-много от работата на кметовете и общинските съвети, и ние работихме по Изборния кодекс на госпожа Мая Манолова, на БСП и ДПС, заяви Борисов и припомни, че повод сега “да се отвори Избирателния кодекс” е решението на Парламента за електронното гласуване, произтекло от националното допитване.

“Изведнъж всички политически партии видяха възможност всеки да промени това, което е говорил пред своите избиратели по време на предизборната кампания”, отбеляза министър-председателят и добави, че е направил тежък компромис, за който обаче единственото, което се е чуло в публичното пространство, е, че ГЕРБ търси служебна победа.

Вчера отново блесна истината, че между ГЕРБ и ДПС не може да има коалиция, не може да има съвместна работа, каза Борисов и  продължи: “Вчера беше вододелът, “отново се върнахме в старата позната история – БСП, ДПС, някой от другите партии – това е бъдещето коалиционно управление, което ще се бори да ни събори нас, с традиционното ДСБ, което е уж дясно, но на практика с нож в гърба на ГЕРБ.” Според него това е “началото на изграждането на истинската опозиция като алтернатива на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт”. Той добави, че нито една партия в Народното събрание не иска правителството на ГЕРБ да падне и че положителното в ситуацията е, че ще отпаднат въпросите за задкулисие с ДПС и предварителни договорки.

Йорданка Фандъкова и Димитър Николов няма да са кандидат-президенти на ГЕРБ, заяви  лидерът на ГЕРБ.  И двамата могат да станат – посочим ли ги, ще станат, защото и двамата са много успешни, но няма да ги посочим, заяви Борисов и добави, че няма да е Томислав Дончев, защото е много по-важен на мястото си в момента.

За министър-председателят превенцията е най-важна в борбата с корупцията. “Тук трябва да се намери правилния вододел, да не стане като в Румъния – със страха да не сгрешиш да парализираш работата на държавата”, акцентира той. “Аз мисля, че първата година (на управлението – б.р.) действително малко я пропиляхме, защото аз живеех в доста заблудата, че моите партньорите имат искрени намерения, а всъщност не са били такива. Но в последните няколко месеци вече и правителството, и партията, пък и институциите започват да набират кондиция и форма. Мисля, че това е за добро”,  заяви Бойко Борисов.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществува заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.