Последни новини
Home / Без категория / Министерството на правосъдието благодари на „Достъп до информация“

Министерството на правосъдието благодари на „Достъп до информация“

Defakto.bg

Програма „Достъп до информация“ нареди Министерството на правосъдието на седмо място сред институциите по показател за активна прозрачност. Това става, след като програмата коригира рейтинга на министерството и го повиши от 66 на 92,2. А правосъдието изпрати публична благодарност.

Ето какво се казва в съобщение на Министерството на правосъдието“:

„Министерството на правосъдието благодари на фондация Програма Достъп до информация, че коригира рейтинга на институцията за активна прозрачност и приветства инициативата за граждански контрол върху задължението на институциите за активно публикуване на информация от обществен интерес. След уточнение на първичната информация, използвана за изчисляване на крайната оценка, рейтингът на Министерството вече е 92,2 и то се нарежда на седмо място в класацията по прозрачност сред централните органи на изпълнителната власт.

В периода от 10 март до 23 април 2016 г.  Програма Достъп до Информация прегледа и оцени 565 интернет страници на административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти, задължени да предоставят информация, и независими органи на власт. На пресконференция на 26 април т.г. екипът на фондацията обяви резултатите, според които Министерството на правосъдието беше получило рейтинг 66.

Министерството изпрати до Програма Достъп до информация бележки за коригиране на някои от показателите в критериите за оценка, които бяха маркирани като неизпълнени, въпреки че изискваната публична информация по тези показатели вече е била налична на сайта на министерството.

Същевременно в отговор на препоръките на фондацията на сайта на министерството бе създадена и рубрика „Достъп до информация“, в която е описана процедурата по подаване на заявлението, качен е примерен формуляр заедно с вътрешните правила и начините за подаване“.

Корекциите са по няколко показатели: публикуване на вътрешни правила, свързани с предоставяне на административни услуги; публикуване на издадени от ведомството административни актове; публикуване на програми и планове за развитие; публикуване на информация за условията и реда за повторно използване на информация от обществения сектор и таксите за това; публикуване на информация за извършени плащания по обществени поръчки.

About De Fakto

Проверете също

45 кандидати са допуснатите до устен изпит в конкурса за първоначално назначаване на длъжност „следовател“

45 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за първоначално назначаване на длъжност „следовател“ …

Съдии на обучение по актуални административно-съдебни въпроси, организирано от НИП

Заместник главният прокурор Десислава Пиронева, прокурори от Върховна административна прокуратура (ВАП), прокурори от административните отдели …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.