Последни новини
Home / Законът / Студенти от СУ „Климент Охридски“ сред най-добрите в „Олимпийските игри на правото“

Студенти от СУ „Климент Охридски“ сред най-добрите в „Олимпийските игри на правото“

Defakto.bg

За втора поредна година отборът на Софийски университет бе отличен сред най-добрите университети в света в рамките на престижното международно състезание по търговско право и арбитраж Willem C. Vis (https://vismoot.pace.edu/).

В тазгодишното издание наградата бе присъдена за писмената защита, изготвена от студенти за позицията на ищеца. В миналогодишното издание подобно отличие бе връчено за писмена защита в полза на ответника по импровизираното арбитражно дело.

Състезанието Willem C. Vis е най-големият форум за студенти с интерес в областта на международното търговско право и арбитраж. Вече 23 години форматът събира студенти от стотици университети из целия свят, които се включват в решаването на казус-търговски спор пред арбитражен трибунал. В свои репортаж телевизия BBC нарече това събитие Олимпийските игри на правото.

Тази година 311 отбора от над 67 държави преминаха писмената фаза на състезанието, като изготвиха своите защити в подкрепа както на ищеца, така и на ответника в спора. Финалът на състезанието беше във  Виена,  когато се проведоха елиминационните устни кръгове, които тази година се състояха от рекордния брои 622 общи раунда и 63 елиминационни раунда.

Отборът на СУ бе в състав Христина Пантева, Мартина Димитрова, Христо Стоянов и Христина Димитрова, всички студенти по специалност „Право“ в Юридически факултет. По време на устната фаза те имаха възможността да премерят сили със свои колеги от САЩ, Сингапур, Великобритания и Индия.

Участието на отбора на СУ бе възможно благодарение на финансовата подкрепа на СУ, на Висшия адвокатски съвет и на Адвокатско Дружество „Доковска, Атанасов и съдружници“, които за 5 – тa поредна година подкрепиха българското участие в това престижно състезание.

В подготовката си студентите бяха ръководени от Сдружението за международни състезания по право – IMCCA (http://www.smsp.bg/) и по-специално неговите членове, адвокатите Дафина Атанасова, Олег Темников,Милеслава Богданова, Анастас Пунев и Пламен Йотов.

През месец април 2016 г. започва процедурата по селекция и подготовката на отбора, който ще представи СУ състезанието Willem C. Vis през 2017г.

 

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.