Последни новини
Home / Законът / Студенти от СУ “Климент Охридски” сред най-добрите в “Олимпийските игри на правото”

Студенти от СУ “Климент Охридски” сред най-добрите в “Олимпийските игри на правото”

Defakto.bg

За втора поредна година отборът на Софийски университет бе отличен сред най-добрите университети в света в рамките на престижното международно състезание по търговско право и арбитраж Willem C. Vis (https://vismoot.pace.edu/).

В тазгодишното издание наградата бе присъдена за писмената защита, изготвена от студенти за позицията на ищеца. В миналогодишното издание подобно отличие бе връчено за писмена защита в полза на ответника по импровизираното арбитражно дело.

Състезанието Willem C. Vis е най-големият форум за студенти с интерес в областта на международното търговско право и арбитраж. Вече 23 години форматът събира студенти от стотици университети из целия свят, които се включват в решаването на казус-търговски спор пред арбитражен трибунал. В свои репортаж телевизия BBC нарече това събитие Олимпийските игри на правото.

Тази година 311 отбора от над 67 държави преминаха писмената фаза на състезанието, като изготвиха своите защити в подкрепа както на ищеца, така и на ответника в спора. Финалът на състезанието беше във  Виена,  когато се проведоха елиминационните устни кръгове, които тази година се състояха от рекордния брои 622 общи раунда и 63 елиминационни раунда.

Отборът на СУ бе в състав Христина Пантева, Мартина Димитрова, Христо Стоянов и Христина Димитрова, всички студенти по специалност „Право“ в Юридически факултет. По време на устната фаза те имаха възможността да премерят сили със свои колеги от САЩ, Сингапур, Великобритания и Индия.

Участието на отбора на СУ бе възможно благодарение на финансовата подкрепа на СУ, на Висшия адвокатски съвет и на Адвокатско Дружество “Доковска, Атанасов и съдружници”, които за 5 – тa поредна година подкрепиха българското участие в това престижно състезание.

В подготовката си студентите бяха ръководени от Сдружението за международни състезания по право – IMCCA (http://www.smsp.bg/) и по-специално неговите членове, адвокатите Дафина Атанасова, Олег Темников,Милеслава Богданова, Анастас Пунев и Пламен Йотов.

През месец април 2016 г. започва процедурата по селекция и подготовката на отбора, който ще представи СУ състезанието Willem C. Vis през 2017г.

 

About De Fakto

Проверете също

356 кандидати се явиха на писмен изпит за 7 младши съдии

356 кандидати от общо допуснати до участие 531 се явиха днес на писмен изпит в …

ВКС потвърди 17 години “лишаване от свобода” на Веселина Гинева за убийство на бившия й съпруг

ВКС потвърди наказанието от 17 г. „лишаване от свобода“ на Веселина Гинева за убийството през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.