Последни новини
Home / Законът / Европейският парламент призна правата на домашните помощници и болногледачи в ЕС

Европейският парламент призна правата на домашните помощници и болногледачи в ЕС

Defakto.bg

Домашните помощници и болногледачи, повечето от които са жени мигранти, трябва да получат официален статут в ЕС. Признанието, че техният труд представлява „истинска“  работа би било пречка пред експлоатацията, принудителния труд и трафика на хора. Това казват евродепутатите в резолюция, гласувана в четвъртък.

 За да се спре несигурната заетост и недекларирания труд,  евродепутатите препоръчват да се създадат  законни отношения между работник и работодател, като посочват примери в Белгия и Франция.

„Домашните помощници и болногледачи ни позволяват да преследваме своята кариера и да се наслаждаваме на социалния си живот. Ние им се доверяваме с нашите домове, деца и родители. Но те остават невидими, недекларирани жертви на несигурността и социалното изключване. Също така почти всички те са жени, работещи дълги часове, без почивни дни, без медицинска застраховка или пенсионни планове,“ каза докладчика Костадинка Кунева (ЕОЛ/СЗЛ, Гърция).

„Застаряващото ни население и фактът, че жените навлизат все повече на пазара на труда означава, че ние имаме все по-голяма нужда от тях. При все това държавите членки на ЕС продължават да им позволяват да работят в сивата икономика,“ добави тя.

Резолюцията беше приета с 279 гласа  „за“, 105 „против“ и 204 „въздържал се“.

Достойнство за домашните помощници

Домашните помощници и болногледачи трябва да бъдат включени в националното трудово, здравно, социално и антидискриминационно законодателство. Те трябва да имат правото да сформират синдикати, се казва в текста. Освен това държавите членки на ЕС трябва да осигурят широкодостъпни висококачествени грижи за деца, възрастни и други, за да намалят стимулите за незаконно наемане на болногледачи, както и за да предоставят реални и законни кариерни възможности за домашните помощници в сферата на социалните грижи.

Евродепутатите призовават за „професионализация“ на домашния труд, която ще превърне несигурния и недеклариран женски труд в призната работа и ще даде на домашните помощници и болногледачи социална защита. Те също така призовават Комисията да предложи рамка за признаването на законовия статус на непрофесионалните болногледачи, която да им предложи заплащане и социална защита за времето, през което те дават грижа.

Борба с работата на черно, трафика и злоупотребите с жени мигранти

По-голямата част от домашните помощници и болногледачи са жени мигранти, голям процент, от които са с неуредено положение, се казва в текста. Посочва се също така и че тяхното социално и културно включване се подпомага от интеграцията им в пазара на труда.

Само сериозни механизми за инспектиране и наказания могат да спрат трафика на хора и финансовата експлоатация на домашните помощници, смятат евродепутатите.

Бележка за редакторите

Евродепутатите споменават „схемата за купони за услуги“ в Белгия, и „чека заетост за универсална услуга“ (CESU) във Франция като примери за успешни модели с положителен ефект върху социалните и трудовите условия на работещите в този сектор и призовават държавите членки на ЕС да обмислят стимули за ползването на декларирани домашни помощници.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Янаки Стоилов ще обжалва отказа на ВСС да разгледа искането за отстраняване на Иван Гешев

Служебният кабинет решава утре дали да пита КС за правомощията на правосъдния министър Министърът на …

ВАС повторно потвърди отказа на кадровиците да разследват дисциплинарно Георги Ушев

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отново потвърди отказ на мнозинството в Съдийската колегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.