Последни новини
Home / Законът / Европейският парламент призна правата на домашните помощници и болногледачи в ЕС

Европейският парламент призна правата на домашните помощници и болногледачи в ЕС

Defakto.bg

Домашните помощници и болногледачи, повечето от които са жени мигранти, трябва да получат официален статут в ЕС. Признанието, че техният труд представлява „истинска“  работа би било пречка пред експлоатацията, принудителния труд и трафика на хора. Това казват евродепутатите в резолюция, гласувана в четвъртък.

 За да се спре несигурната заетост и недекларирания труд,  евродепутатите препоръчват да се създадат  законни отношения между работник и работодател, като посочват примери в Белгия и Франция.

„Домашните помощници и болногледачи ни позволяват да преследваме своята кариера и да се наслаждаваме на социалния си живот. Ние им се доверяваме с нашите домове, деца и родители. Но те остават невидими, недекларирани жертви на несигурността и социалното изключване. Също така почти всички те са жени, работещи дълги часове, без почивни дни, без медицинска застраховка или пенсионни планове,“ каза докладчика Костадинка Кунева (ЕОЛ/СЗЛ, Гърция).

„Застаряващото ни население и фактът, че жените навлизат все повече на пазара на труда означава, че ние имаме все по-голяма нужда от тях. При все това държавите членки на ЕС продължават да им позволяват да работят в сивата икономика,“ добави тя.

Резолюцията беше приета с 279 гласа  „за“, 105 „против“ и 204 „въздържал се“.

Достойнство за домашните помощници

Домашните помощници и болногледачи трябва да бъдат включени в националното трудово, здравно, социално и антидискриминационно законодателство. Те трябва да имат правото да сформират синдикати, се казва в текста. Освен това държавите членки на ЕС трябва да осигурят широкодостъпни висококачествени грижи за деца, възрастни и други, за да намалят стимулите за незаконно наемане на болногледачи, както и за да предоставят реални и законни кариерни възможности за домашните помощници в сферата на социалните грижи.

Евродепутатите призовават за „професионализация“ на домашния труд, която ще превърне несигурния и недеклариран женски труд в призната работа и ще даде на домашните помощници и болногледачи социална защита. Те също така призовават Комисията да предложи рамка за признаването на законовия статус на непрофесионалните болногледачи, която да им предложи заплащане и социална защита за времето, през което те дават грижа.

Борба с работата на черно, трафика и злоупотребите с жени мигранти

По-голямата част от домашните помощници и болногледачи са жени мигранти, голям процент, от които са с неуредено положение, се казва в текста. Посочва се също така и че тяхното социално и културно включване се подпомага от интеграцията им в пазара на труда.

Само сериозни механизми за инспектиране и наказания могат да спрат трафика на хора и финансовата експлоатация на домашните помощници, смятат евродепутатите.

Бележка за редакторите

Евродепутатите споменават „схемата за купони за услуги“ в Белгия, и „чека заетост за универсална услуга“ (CESU) във Франция като примери за успешни модели с положителен ефект върху социалните и трудовите условия на работещите в този сектор и призовават държавите членки на ЕС да обмислят стимули за ползването на декларирани домашни помощници.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.