Последни новини
Home / Законът / Съюз на съдиите: Общите събрания да предлагат председателите на съдилища и да ги отзовават

Съюз на съдиите: Общите събрания да предлагат председателите на съдилища и да ги отзовават

Defakto.bg

Общите събрания на съдилищата, включително на ВКС и ВАС, да могат да номинират кандидатите за председатели, както и да искат отзоваване на шефовете, ако не изпълняват поетите от тях ангажименти. За това ще настояват представителите на Съюза на съдиите при изработването на втория пакет от промени в Закона за съдебната власт.

Идеите за засилване на съдийското самоуправление са обсъдени на работна среща “Управлението на съдилищата в контекста на изготвянето на ЗИД на ЗСВ“, проведена във Велико Търново, съобщиха от съюза. На нея са присъствали съдии от различни нива – ВАС, Апелативен съд – София, Софийски градски съд, Окръжен съд – Варна, Окръжен съд – Разград, Административен съд – Варна, Административен съд – Бургас, Районен съд – Русе, Районен съд – Разград, Районен съд – Смолян, Районен съд – Варна, Районен съд – Нови пазар, Районен съд – Луковит и Районен съд – Севлиево.

Голяма част от поправките, за които настояват съдиите, бяха включени в проекта, изготвен от екипа на бившия правосъден министър Христо Иванов.

Сега магистратите възобновяват настояванията си. Те държат в закона да се утвърди принципът заместник-председателите на съдилища да бъдат съдии от същия съд (с изключение на случаите, когато такива кандидати няма), както и съдиите да избират председателите на ръководителите на отделения.

Да се сложи край на „вечните началници”, е друго принципно искане. В закона трябва да се предвиди максимална продължителност от два последователни мандата за заемане на длъжност председател на съд, настояват от съюза. Така, например, един председател на окръжен съд, изкарал два мандата, няма да може директно да става шеф на апелативен съд с още два мандата и на практика 20 г. да работи само началник, каквито случаи има. Съответният магистрат може да се кандидатира за ръководна длъжност след прекъсване.

Сред правомощията на общите събрания се предлага също да определят натовареността на председателя и заместник-председателите; да анализират постъплението и натовареността.

Конкурси и дисциплинарни производства

Предвидената с вече влезлите в сила изменения на ЗСВ централна атестационна комисия да прилага общи стандарти за атестиране и нейни правомощия да не се прехвърлят на други помощни комисии по съдебни райони, настояват от ССБ. Съдиите искат също да отпадне събеседването като форма на провеждане на конкурсите за преместване и повишаване. Кадровото развитие трябва да се основава на задълбочена проверка на работата по делата на съответните кандидати, смятат те.

Има и любопитна идея как да се попълват вакантните длъжности в периода преди обявяването, провеждането и финализирането на конкурсите. Съдиите предлагат при освобождаване на нова длъжност тя временно да бъде заета от следващия в класирането при последния проведен конкурс. Като се създадат гаранции, че периодът ще е с ограничена продължителност и няма да е пречка за нов конкурс. Свободните длъжности в съдилищата да се обявяват своевременно и конкурсите да се провеждат поне веднъж годишно, искат от ССБ.

По конфликтната тема за първоначалното назначаване на „външни” юристи в системата, от съюза са категорични: то трябва да е позволено само в районните съдилища. В момента по закон има задължение за „външни” назначения на всички нива в йерархията.

Да се въведе ясен принцип в дисциплинарните производства, искат съдиите. А именно – вносителите на предложение за наказване на магистрат да не могат да участват в дисциплинарните състави, които разглеждат преписката и излизат със становище дали съдията наистина се е провинил. Като алтернатива от ССБ предлагат дисциплинарните състави да се формират от върховни съдии от ВКС и ВАС, а не от членове на Висшия съдебен съвет.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.