Последни новини
Home / Без категория / Евроемисарите ще проверят на място разделения ВСС

Евроемисарите ще проверят на място разделения ВСС

Defakto.bg
Те ще са у нас от 30 май до 1 юни
Експертите от Европейската комисия, които подготвят доклада за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешните работи, пристигат на поредна мисия у нас в края на май, съобщи БГНЕС. Конкретно
При тази визита евроемисарите за първи път ще проведат срещи с разделения ВСС – отделно със съдийската и с прокурорската колегии.
Посещението ще съвпадне и с обсъждането на втория същностен за реформата пакет от промени на Закона за съдебната власт, свързани с кадровото израстване на магистратите, конкурсите, атестациите, дисциплинарната практика, избора на административни ръководители.
Експертите обаче няма да имат възможност да дебатират със съдийската колегия на ВСС резултата от ключов избор – на председател на Софийския апелативен съд. Петият поред опит да се избере ръководител на този съд, който ще е първи сериозен тест за принципността и прозрачността в кадруването на колегията, първоначално трябваше да се проведе на 26 май, но е отсрочен за 14 юни.
В периода 30 май – 01 юни 2016 г. експертите ще имат срещи още в правосъдното и вътрешното министерства, парламента, прокуратурата. Резултатът от визитата ще влезе в традиционния “устен” доклад на ЕК, който ще бъде обявен през лятото на 2016 г. Следващият редовен доклад се очаква в началото на 2017 г. Той може да е последен за Румъния, но надали и за България въпреки шумните настоявания на част от нашите евродепутати и изказвания на родни управляващи за това.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.