Последни новини
Home / Без категория / Евроемисарите ще проверят на място разделения ВСС

Евроемисарите ще проверят на място разделения ВСС

Defakto.bg
Те ще са у нас от 30 май до 1 юни
Експертите от Европейската комисия, които подготвят доклада за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешните работи, пристигат на поредна мисия у нас в края на май, съобщи БГНЕС. Конкретно
При тази визита евроемисарите за първи път ще проведат срещи с разделения ВСС – отделно със съдийската и с прокурорската колегии.
Посещението ще съвпадне и с обсъждането на втория същностен за реформата пакет от промени на Закона за съдебната власт, свързани с кадровото израстване на магистратите, конкурсите, атестациите, дисциплинарната практика, избора на административни ръководители.
Експертите обаче няма да имат възможност да дебатират със съдийската колегия на ВСС резултата от ключов избор – на председател на Софийския апелативен съд. Петият поред опит да се избере ръководител на този съд, който ще е първи сериозен тест за принципността и прозрачността в кадруването на колегията, първоначално трябваше да се проведе на 26 май, но е отсрочен за 14 юни.
В периода 30 май – 01 юни 2016 г. експертите ще имат срещи още в правосъдното и вътрешното министерства, парламента, прокуратурата. Резултатът от визитата ще влезе в традиционния “устен” доклад на ЕК, който ще бъде обявен през лятото на 2016 г. Следващият редовен доклад се очаква в началото на 2017 г. Той може да е последен за Румъния, но надали и за България въпреки шумните настоявания на част от нашите евродепутати и изказвания на родни управляващи за това.

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + seventeen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.