Последни новини
Home / Законът / Българите в чужбина продължават да „се моткат в краката“ на Валери Симеонов

Българите в чужбина продължават да „се моткат в краката“ на Валери Симеонов

Defakto.bg
вето яйца3
Поведението ви е „неетично и опасно“, написаха българи в чужбина на Валери Симеонов
вето яйца2
Президентът да наложи вето на Изборния кодекс поискаха „капризнечещи безродници“ от Великобритания, според думите на Валери Симеонов, с които той клейми сънародниците ни  в чужбина.

“Пречите ни да гласуваме. Поведението ви е неетично и опасно“. Така част от българите, живеещи в чужбина, отговориха на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който предизвика скандал с писмото си до сънародничката ни Елена Хамбарджиева  от Ню Йорк.  Симеонов нарече българите зад граница “безродници“, а покрай промените в Изборния кодекс  ги предупреди: „Не ни се мотайте в краката, когато се опитваме да намерим решение на 25 годишни проблеми, сътворени от безродни политици и безродни капризнечещи псевдосънорадници“.  

 Вероятно г-н Симеонов, угрижен да ни оправя, е пропуснал да прочете  чл.26 ал 1 от Конституцията, според който: Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.     

Най-голямата политическа сила в парламента ГЕРБ –  позволи на 19-те депутати от Патриотичния  фронт да  превърнат  предизборната си  кампания в кауза на всички българи, като ограничаха вота им зад граница.  Поправките в ИК  предизвикаха протестни акции на българи в много градове в Европа и САЩ.

Ето как отговарят някои от тях отговарят на арогантността на т.нар. „патриот“  Валери Симеонов:

“С изненада и възмущение прочетохме светкавичния отговор на господин Симеонов по повод на съобщение за Великденския протест на българи зад граница срещу неприемливите промени в Избирателния кодекс.

От писмото разбираме, че според господин Симеонов изказването на мнение и отстояване на гражданска позиция е “моткане в краката”, а правото на граждански протест е “вдигане на патардия“.

Припомняме на господин Симеонов, че неговата длъжностна характеристика на практика се изчерпва с това да се вслушва във волята на избирателите, които са де факто негови работодатели.
вето яйца4
Това е резултатът от демократичните промени, които ограничиха правото на вот в чужбина

В писмото си господин Симеонов си позволява да говори за сума между 8 000 и 12 000 евро за откриване на секция в чужбина. Бихме искали да припомним, че сумата, отделена за организация на изборите в чужбина през 2014 година, възлизаше общо на 1,8 млн. лева за 428 секции, което прави около 1 700 евро на секция, като половината от тези разходи са за командировка на представител на държавата, които могат да бъдат спестени. За сравнение за изборите в страната са отделени 26 млн. лева.

Много българи в чужбина продължават да са данъкоплатци, а, както е добре известно, българската диаспора е най-големият инвеститор в бюджета на Републиката – с близо 3 млрд. лева годишно. Така че каквото и да се плаща за избори в чужбина, ние сме допринесли за нашия справедлив дял.

На въпроса на господин Симеонов „Кой Ви пречи да гласувате?“, отговаряме ясно: Вие, господине, и Вашите колеги народни представители, които с лека ръка си позволиха да ни отнемат възможността да създаваме избирателни секции там, където наистина са концентрирани българските общности в чужбина, заблуждавайки българската общественост с неверни твърдения. Да гласуваме е наше конституционно право, чието упражняване не е нито скъпо, нито опасно за националните интереси.

Български политик да си позволи да нарича „безродни“ хиляди хора, крепящи бюджета на държавата и борещи се с години за правото си на глас и участие в обществения живот на България, е неетично и представлява опасна проява на незачитане на гражданите от страна на един законотворец.

Господин Симеонов спомена в телевизионен ефир, че изпратеният имейл бил въпрос на „лични отношения“. В такъв случай бихме искали да го уведомим, че нападайки един български граждани, се изправя срещу стотици хиляди. Оттук нататък лични отношения ще има с хиляди българи в Ню Йорк, Бостън, Чикаго, Мелбърн, Цюрих, Сан Франциско, Париж, Брюксел, Атина, Лондон, Франкфурт, Мюнхен и десетки други градове на световната карта, които също протестират срещу Вашия недоносен Изборен кодекс.

Защото всички сме с Елена и всички СМЕ Елена.

Защото правото на глас е свещено. Защото за нас е чест да сме част от тази общност и отстояваме позицията си с високо вдигната глава – така завършват писмото си протестиращите българи по света срещу ограничените им избирателни права.

Още българи по света „се мотаят в краката“ на Валери Симеонов

Българката Мария Спирова от Оксфорд ни изпрати снимки за Великденския  протест на  българи от цял свят с великденски яйца.  Те настояват за вето на Изборния кодекс, който превръща гласуването в мисия невъзможна и бе приет по скандален начин, е написла в писмото си нашата съгражданка.
Българи в Мелбърн, Лондон, Оксфорд, Бостън, Ню Йорк, Сан Франциско, Виена и др превърнаха празника в протест срещу уронването на гражданските им права, като записаха клипове и снимаха своите протестестни яйца в социалните медии, казва тя.

Сънародници от много български градове също са подкрепили протестта с писани яйца.

„Пред посолството ни в Лондон се състоя и протестна акция под надслов #ПазимСиМеста – Изборният кодекс ще направи изключително трудно откриването на изборни секции по местоживеене в чужбина, така че опашките през посолствата ще бъдат драстични, а хиляди българи физически няма да успеят да се доредят до урната. За справка, във Великобритания гласуваха 14 000 в 42 секции из целия Остров. В Лондон гласуваха над 8000 в 11 секции. За сравнение, посолството ни може да поеме към 2200 дори при удължен изборен ден“.
Протестиращите пред посолството са опънали палатки и си раздавали номерчета отсега за идващите президентски избори.

 

Още по темата:Пламен Киров, бивш конституционен съдия: Задължителното гласуване противоречи на Конституцията

 

About De Fakto

Проверете също

74 500 граждани са търсили съдействие от омбудсмана през 2022 г., най-много са жалбите за нарушени потребителски права

           Близо 74 500 граждани и представители на организации са потърсили съдействие, защита или …

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.