Последни новини
Home / Законът / Българите в чужбина продължават да „се моткат в краката“ на Валери Симеонов

Българите в чужбина продължават да „се моткат в краката“ на Валери Симеонов

Defakto.bg
вето яйца3
Поведението ви е „неетично и опасно“, написаха българи в чужбина на Валери Симеонов
вето яйца2
Президентът да наложи вето на Изборния кодекс поискаха „капризнечещи безродници“ от Великобритания, според думите на Валери Симеонов, с които той клейми сънародниците ни  в чужбина.

“Пречите ни да гласуваме. Поведението ви е неетично и опасно“. Така част от българите, живеещи в чужбина, отговориха на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който предизвика скандал с писмото си до сънародничката ни Елена Хамбарджиева  от Ню Йорк.  Симеонов нарече българите зад граница “безродници“, а покрай промените в Изборния кодекс  ги предупреди: „Не ни се мотайте в краката, когато се опитваме да намерим решение на 25 годишни проблеми, сътворени от безродни политици и безродни капризнечещи псевдосънорадници“.  

 Вероятно г-н Симеонов, угрижен да ни оправя, е пропуснал да прочете  чл.26 ал 1 от Конституцията, според който: Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.     

Най-голямата политическа сила в парламента ГЕРБ –  позволи на 19-те депутати от Патриотичния  фронт да  превърнат  предизборната си  кампания в кауза на всички българи, като ограничаха вота им зад граница.  Поправките в ИК  предизвикаха протестни акции на българи в много градове в Европа и САЩ.

Ето как отговарят някои от тях отговарят на арогантността на т.нар. „патриот“  Валери Симеонов:

“С изненада и възмущение прочетохме светкавичния отговор на господин Симеонов по повод на съобщение за Великденския протест на българи зад граница срещу неприемливите промени в Избирателния кодекс.

От писмото разбираме, че според господин Симеонов изказването на мнение и отстояване на гражданска позиция е “моткане в краката”, а правото на граждански протест е “вдигане на патардия“.

Припомняме на господин Симеонов, че неговата длъжностна характеристика на практика се изчерпва с това да се вслушва във волята на избирателите, които са де факто негови работодатели.
вето яйца4
Това е резултатът от демократичните промени, които ограничиха правото на вот в чужбина

В писмото си господин Симеонов си позволява да говори за сума между 8 000 и 12 000 евро за откриване на секция в чужбина. Бихме искали да припомним, че сумата, отделена за организация на изборите в чужбина през 2014 година, възлизаше общо на 1,8 млн. лева за 428 секции, което прави около 1 700 евро на секция, като половината от тези разходи са за командировка на представител на държавата, които могат да бъдат спестени. За сравнение за изборите в страната са отделени 26 млн. лева.

Много българи в чужбина продължават да са данъкоплатци, а, както е добре известно, българската диаспора е най-големият инвеститор в бюджета на Републиката – с близо 3 млрд. лева годишно. Така че каквото и да се плаща за избори в чужбина, ние сме допринесли за нашия справедлив дял.

На въпроса на господин Симеонов „Кой Ви пречи да гласувате?“, отговаряме ясно: Вие, господине, и Вашите колеги народни представители, които с лека ръка си позволиха да ни отнемат възможността да създаваме избирателни секции там, където наистина са концентрирани българските общности в чужбина, заблуждавайки българската общественост с неверни твърдения. Да гласуваме е наше конституционно право, чието упражняване не е нито скъпо, нито опасно за националните интереси.

Български политик да си позволи да нарича „безродни“ хиляди хора, крепящи бюджета на държавата и борещи се с години за правото си на глас и участие в обществения живот на България, е неетично и представлява опасна проява на незачитане на гражданите от страна на един законотворец.

Господин Симеонов спомена в телевизионен ефир, че изпратеният имейл бил въпрос на „лични отношения“. В такъв случай бихме искали да го уведомим, че нападайки един български граждани, се изправя срещу стотици хиляди. Оттук нататък лични отношения ще има с хиляди българи в Ню Йорк, Бостън, Чикаго, Мелбърн, Цюрих, Сан Франциско, Париж, Брюксел, Атина, Лондон, Франкфурт, Мюнхен и десетки други градове на световната карта, които също протестират срещу Вашия недоносен Изборен кодекс.

Защото всички сме с Елена и всички СМЕ Елена.

Защото правото на глас е свещено. Защото за нас е чест да сме част от тази общност и отстояваме позицията си с високо вдигната глава – така завършват писмото си протестиращите българи по света срещу ограничените им избирателни права.

Още българи по света „се мотаят в краката“ на Валери Симеонов

Българката Мария Спирова от Оксфорд ни изпрати снимки за Великденския  протест на  българи от цял свят с великденски яйца.  Те настояват за вето на Изборния кодекс, който превръща гласуването в мисия невъзможна и бе приет по скандален начин, е написла в писмото си нашата съгражданка.
Българи в Мелбърн, Лондон, Оксфорд, Бостън, Ню Йорк, Сан Франциско, Виена и др превърнаха празника в протест срещу уронването на гражданските им права, като записаха клипове и снимаха своите протестестни яйца в социалните медии, казва тя.

Сънародници от много български градове също са подкрепили протестта с писани яйца.

„Пред посолството ни в Лондон се състоя и протестна акция под надслов #ПазимСиМеста – Изборният кодекс ще направи изключително трудно откриването на изборни секции по местоживеене в чужбина, така че опашките през посолствата ще бъдат драстични, а хиляди българи физически няма да успеят да се доредят до урната. За справка, във Великобритания гласуваха 14 000 в 42 секции из целия Остров. В Лондон гласуваха над 8000 в 11 секции. За сравнение, посолството ни може да поеме към 2200 дори при удължен изборен ден“.
Протестиращите пред посолството са опънали палатки и си раздавали номерчета отсега за идващите президентски избори.

 

Още по темата:Пламен Киров, бивш конституционен съдия: Задължителното гласуване противоречи на Конституцията

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.