Последни новини
Home / Законът / Дневният ред за Пленарна сесия на Европейския парламент 9-12 май 2016 г., Страсбург

Дневният ред за Пленарна сесия на Европейския парламент 9-12 май 2016 г., Страсбург

Defakto.bg

Дебат за предложените промени в дъблинската система за убежище

Предложението на Европейската комисия от 4 май за промяна на дъблинската система, уреждаща коя държава членка на ЕС е отговорна за обработката на молбите за убежище, ще бъде обсъдено от евродепутатите и Комисията в сряда следобед в Страсбург.

Как да възстановим Шенген?

Евродепутатите, Съветът и Комисията ще обсъдят в сряда как да се възстанови цялостното функциониране на шенгенското безпаспортно пространство, предвид въвеждането на гранични проверки и временното затваряне на границите от страна на основни държави членки в отговор на нарастващите потоци от мигранти и търсещи убежище.

Евродепутатите подсилват Европол като щит срещу тероризма

Полицейската агенция на ЕС Европол скоро ще може да засили борбата си срещу тероризма, киберпрестъпленияат и други криминални прояви, както и да реагира по-бързо на заплахи. Това ще стане благодарение на промени в правилника за дейност на агенцията, които ще получат окончателно одобрение в сряда. Новите правомощия са придружени със силни гаранции за защита на данните и демократичен контрол.

Вот за задължителното споделяне на информация за корпоративни данъчни доклади

В четвъртък евродепутатите ще се изкажат относно предложението на Европейската комисията за автоматичен обмен на информация между националните данъчни власти относно корпоративните данъчни декларации.

Евродепутатите настояват да се защити европейската индустрия от китайски дъмпинг

Ако Китай не отговаря на петте критерия на ЕС за пазарна икономика, митата против дъмпинг и субсидии трябва да останат в сила и след декември 2016 г., се казва в резолюция, която ще се гласува в четвъртък. Отбелязва се и че ЕС трябва да спазва правилата на Световната търговска организация (СТО). Според Китай те задължават ЕС да приеме страната за стратегически търговски партньор до края на 2016 г.

Нов призив за задължително обозначаване на произхода на месото и млякото

Евродепутатите са на път отново да заявят своята подкрепа за въвеждане на задължително обозначаване на страната на произход на месото и млякото. Съответната резолюция ще бъде дебатирана в сряда и гласувана във четвъртък. Задължителното обозначаване ще подсили доверието на потребителите в хранителните продукти, като направи снабдителната верига по-прозрачна, пише в текста.

Евродепутатите призовават страните членки да защитят жертвите на трафик на хора

Държавите членки трябва да направят повече за  защита на жертвите на трафик на хора, особено жените. Те трябва да прилагат превенция, специфична за пола, както и помощ и подкрепа за жертвите. Това казват евродепутатите в резолюция, която ще се гласува в четвъртък. Текстът посочва, че законодателството на ЕС в тази сфера не се прилага правилно.

Евродепутатите призовават за план за планинските райони

Трябва да се въведе ясно определение за „планински район”, което да служи за основа на стратегия на ЕС, която да канализира към тях инвестиции в зелена заетост, малки фирми и земеделие. Това казват евродепутатите в незаконодателна резолюция, която ще се обсъди в понеделник и гласува във вторник.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Изолацията на болни от COVID-19 и контактните лица намалява от днес – 18 август

Продължителността на изолацията на болни от COVID-19, както и карантината за контактните лица, се съкращава …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.