Последни новини
Home / Законът / Обнародвано в „Държавен вестник”: Закон ще бори законодателния хаос

Обнародвано в „Държавен вестник”: Закон ще бори законодателния хаос

Defakto.bg

Проектите на нормативни актове занапред задължително трябва да се съпътстват от оценка на тяхното въздействие. А проектите на закон или кодекс с вносител Министерски съвет, ще се придружават и от справка за съответствието им с евроконвенцията за правата на човека и с практиката на Евросъда в Страсбург. Всички проекти задължително трябва да бъдат подложени и на предварително обществено обсъждане.

Това постановяват промени в Закона за нормативните актове, обнародвани в последния брой на „Държавен вестник” от 3 май. Идеята да се вкара разум, прогнозируемост и ред в законодателния хаос изглежда похвална. Но у нас, както знаем, и най-доброто намерение се спъва в изпълнението. А рискът в случая е то да се изроди в чиста формалност. Защото и досега имаше изисквания към проектите за нормативни актове – да се посочат причините, целите и очакваните резултати от тяхното приемане, разходите за тяхното прилагане, както и съответствието им с правото на Европейския съюз. Но от това законите, уви, не са станали по-добри. Е, в новия вариант изискванията са повече и по-детайлни.

Оценка за въздействието

Оценката за въздействието е предварителна и последваща, тя изследва резултатите между поставените цели и очакваните или постигнати резултати, обяснява законът. Методологията за извършването й се определя от Народното събрание – за проектите, внесени от депутати, и от Министерския съвет – за неговите нормативни актове.

Предварителната оценка, от своя страна е частична и цялостна – задължителна при изработването на нови кодекси и закони. Без нея проектът на нормативен акт не може да бъде разглеждан и приеман.

Последващата оценка на въздействието се извършва 5 години след влизането в сила на новия закон, кодекс или подзаконов нормативен акт на Министерския съвет от органа, натоварен с изпълнението на новите норми. Тя задължително се публикува на интернет-страницата или в Портала за обществени консултации.

Публично обсъждане

При изработването на проект на нормативен акт се провеждат обществени консултации с гражданите и юридическите лица. И се дава минимум 14 дни срок за предложения и становища както по проекта, така и по предварителната оценка за въздействието му. Когато вносител е МС, срокът е 30 дни.

Изключения

И от тези правила, разбира се, има изключения. Изискванията за оценка и публично обсъждане не важат за проектите за държавния бюджет, за промяна на Конституцията, за ратифицирането и денонсирането на международни договори. Както и ако проектите са свързани с „предотвратяване и ликвидиране на последиците от форсмажорни обстоятелства“.

Законът влиза в сила 6 месеца след обнародването му, т.е. през ноември. Изработените и съгласувани до влизането му в сила проекти на нормативни актове се одобряват и приемат по досегашния ред.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Различия в експертизи по ключовия въпрос шофирал ли е след употреба на наркотици обвиняемият Георги Семерджиев

С приемане на ключови експертизи в софийския градски съд продължава делото за тежката катастрофа на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.