Последни новини
Home / Законът / Адвокатските хонорари на съд на 17 май

Адвокатските хонорари на съд на 17 май

Defakto.bg

На 17 май Върховният административен съд публично ще заседава по дело срещу двойното и отгоре увеличение на минималните адвокатски хонорари.

Те са оспорени от прокурор Милена Беремска от Върховната адмиистративна прокуратура, съобщи „Правен свят”. Беремска е и прокурорът, който откри груби закононарушения при издаването на свидетелства за български произход, които отварят пътя към облекчена процедура за получаване на гражданство.

Казусът с адвокатските хонорари във ВАС поемат съдиите Александър Еленков, Атанаска Дишева и Тодор Тодоров.

Прокурор Беремска е оспорила промените от 2014 г. в наредбата на Висшия адвокатски съвет за минималните възнаграждения, когато двойно и отгоре скочиха хонорарите за развод, трудови дела, оспорване на бащинство, въведоха се нови прагове за възнагражденията по дела с голям материален интерес.

Промените в тарифата са приети в нарушение на Закона за нормативните актове, категорична е прокурор Милена Беремска – те не са предварително публикувани на интернет страницата на Висшия адвокатски съвет и не е даден 14 дневен срок за становища, в мотивите не са посочени причините и целите на промените, нито очакваните резултати от тях. Затова прокурорката настоява за тяхната отмяна. Ако съдът се съгласи с нея, ще се върнат минималните хонорари преди увеличението. След това Висшият адвокатски съвет може да приеме нови промени, съобразени със закона.

Наредбата безспорно е подзаконов нормативен акт, оспорването й е подсъдно на ВАС и на делото трябва да се даде ход, е решил съставът на Александър Еленков. Това определение не подлежи на обжалване.

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.