Последни новини
Home / Законът / Адвокатските хонорари на съд на 17 май

Адвокатските хонорари на съд на 17 май

Defakto.bg

На 17 май Върховният административен съд публично ще заседава по дело срещу двойното и отгоре увеличение на минималните адвокатски хонорари.

Те са оспорени от прокурор Милена Беремска от Върховната адмиистративна прокуратура, съобщи „Правен свят”. Беремска е и прокурорът, който откри груби закононарушения при издаването на свидетелства за български произход, които отварят пътя към облекчена процедура за получаване на гражданство.

Казусът с адвокатските хонорари във ВАС поемат съдиите Александър Еленков, Атанаска Дишева и Тодор Тодоров.

Прокурор Беремска е оспорила промените от 2014 г. в наредбата на Висшия адвокатски съвет за минималните възнаграждения, когато двойно и отгоре скочиха хонорарите за развод, трудови дела, оспорване на бащинство, въведоха се нови прагове за възнагражденията по дела с голям материален интерес.

Промените в тарифата са приети в нарушение на Закона за нормативните актове, категорична е прокурор Милена Беремска – те не са предварително публикувани на интернет страницата на Висшия адвокатски съвет и не е даден 14 дневен срок за становища, в мотивите не са посочени причините и целите на промените, нито очакваните резултати от тях. Затова прокурорката настоява за тяхната отмяна. Ако съдът се съгласи с нея, ще се върнат минималните хонорари преди увеличението. След това Висшият адвокатски съвет може да приеме нови промени, съобразени със закона.

Наредбата безспорно е подзаконов нормативен акт, оспорването й е подсъдно на ВАС и на делото трябва да се даде ход, е решил съставът на Александър Еленков. Това определение не подлежи на обжалване.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.