Последни новини
Home / Законът / Борисов подкрепи изборните права на българите зад граница, но ги прати да се разберат със Симеонов

Борисов подкрепи изборните права на българите зад граница, но ги прати да се разберат със Симеонов

Defakto.bg

За кошмарния Изборен кодекс виновен бил не ГЕРБ,а Радан Кънев, заявил премиерът

Докато патриотът Валери Симеонов тази сутрин  обясняваше по Нова ТВ,  че  всички  въпроси с гласуването на българите в странство са решени и изтънчено ги съветваше да не оврякват обществото с несъществуващи проблеми, Бойко Борисов сe присъдени към тревогите на сънародниците ни от чужбина.  Но те трябвало да се разберат  с Валери Симеонов. По-късно Симеонов отказа на  българите  преразглеждане на гласуваните промени в Изборния кодекс.

Очевидно това ще стане възможно, ако президентът наложи вето било на целия закон или, най- вероятно на  текстовете, които регламентират вота зад граница.

Преди обед  в четвъртък наши сънародници час и  половина разговаряха с премиера..  „Господин премиерът заяви категорично, че напълно споделя нашето виждане за необходимост от това българските граждани извън страната да имат равни избирателни права с тези в страната. Той подкрепя тези наши искания и се ангажира темата да не бъде приключена, напротив“,  заяви   след срещата Стефан Манов, член на Обществения съвет на ЦИК, живеещ във Франция:

В чужбина на последните избори гласуваха 145 хиляди български граждани, това е повече от гласувалите в 22 от 31 избирателни района в страната, вече поотделно, разбира се. Над 80 процента от тях гласуваха извън дипломатически и консулски представителства. Нарастването на вота в Северна Америка, Германия, Великобритания между два и три пъти спрямо 2013 година, към които правила ни връщат, даже към други още по-рестриктивни,  затова се борим.  Какво ни казаха? Господин премиерът заяви категорично, че напълно споделя нашето виждане за необходимост от това българските граждани в страната да имат равни избирателни права с българските граждани в страната. Той подкрепя тези наши искания и се ангажира темата да не бъде приключена, смята   Манов.

 Друг българин ,Никола Пенев, живеещ в Лондон, обаче е останал с по-различни впечатления от срещата с премиера. „Премиерът декларира, че подкрепя исканията ни, но предложението му е да стигнем до разбирателство със Симеонов.“ От думите на министър-председателя се разбра, че ако изборните ни права бутнат правителството, опасността от хаос в държавата е прекалено голяма“, коментира съгражданинът ни пред Mediapool.

 В сградата на правителството бяха и българи от Великобритания и Австралия. На самата среща са присъствали шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, Данаил Кирилов, шеф на правната комисия в парламента, министърът на външните работи Даниел Митов. Омбудсманът Мая Манолова, която е посредник в този спор, доведе сънародниците ни в сградата на правителството, убедена, че техните изборни права са нарушени, като обясни от тук насетне двата полезни хода:

Чисто правно технически и законодателно възможностите в момента са две: да има президентско вето, след което текстовете да бъдат поправени, или да има законодателно предложение от партиите от управляващото мнозинство за промени на тези текстове, които ограничават правата на българите в чужбина, но независимо кой от двата варианта бъде използван, ключът към неговото благополучно разрешаване на този казус е във волята на партиите, които подкрепят правителството и които представляват управляващото мнозинство.  ГЕРБ са „за“, остава Патриотичният фронт да каже „да“.


 След срещата с Бойко Борисов сънародникът ни  Никола Пенев сподели впечатленията си във Фейсбук.

     Вината за кошмарния Изборен кодекс не е на ГЕРБ, а на Радан Кънев, който  оставил партията му сама с т.нар. „Патриоти“,  обяснил Бойко Борисов

„Заедно с група граждани присъствах на среща с премиера Борисов, министър Даниел Митов и председателите на парламентарната група на ГЕРБ и правната комисия в парламента.

Изложихме възраженията си срещу ограничаването на изборните ни права, предоставихме факти и числа, които категорично доказват, че доводите на т.нар. „Патриотичен фронт“ се основават на грешни и манипулативни данни. Говорихме за важността на изборния процес за българските общности в чужбина – като демократичен инструмент и като средство за сплотяване на нацията. Многократно отбелязахме, че за кого гласуват сънародниците ни извън България няма значение и не може да е фактор в съставянето на закони.

Премиерът показа разбиране на проблема и заяви подкрепа за изборните права на всички български граждани.  Предложи ни и подробен анализ на вътрешнополитическата обстановка, изтъкна важността на стабилността с посланието, че вината за кошмарния Изборен кодекс не е на ГЕРБ. За мен беше интересно да науча за политическата динамика в мнозинството и затова, че тя по трагичен начин понякога може да победи здравия разум. Беше изтъкната вината на Радан Кънев, който е оставил ГЕРБ сам с т.нар. „Патриоти“ и сега управляващата партия трябва да се съобразява със законодателните приоритети на националистите. Не стана дума защо нещата не стояха по същия начин когато гореспоменатият Радан Кънев настояваше за съдебна реформа и тя беше отхвърлена с огромно мнозинство от почти всички партии.

По мое мнение срещата беше полезна и аз се радвам на заявената от премиера подкрепа за гражданските права на българите в чужбина. Радвам се и че видях една група граждани, живущи по целия свят, които искрено желаят да участват в обществения живот. В думите и идеите им видях автентичен патриотизъм. Следват срещи с Валери Симеонов и отново премиера, на които аз няма да имам възможност да участвам, но които ще следя внимателно както и стотици хиляди български граждани в чужбина. Надявам се, че президентът да упражни вето, Симеонов да спре атаките срещу българите в чужбина и да възприеме по-разумна позиция и мнозинството да гласува нови текстове, които да улеснят участието на всички – във и извън България.“

Разказът е публикуван  без редакторска намеса.

 


 

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.