Последни новини
Home / Законът / Валери Симеонов за протестите в чужбина: Една и съща група овряква  обществото

Валери Симеонов за протестите в чужбина: Една и съща група овряква  обществото

Defakto.bg

„Според мен президентът си подготвя активно мероприятие, за да наложи вето на промените в Изборния кодекс“, това заяви в  предването  „Здравей, България“  председателят на НФСБ Валери Симеонов. Той бе поканен да коментира сложните си взаимоотношения с българи от чужбина, които не одобриха поправките в Изборния кодекс. Съпредседателят на Патриотичния  фронт опита да излезе от положението с разяснения на поправките.

Напомни, че „въпросът с гласуването на българските граждани в  Европейския съюз е „напълно решен“. Навсякъде  могат да се образуват секции,  даже и в селата,  стига да има 100 подадени заявления от български граждани, заяви той.  ” Външно министерство, и съответно посолствата и консулствата могат да заявяват неограничен брой секции, съобразно живеещите в населенето място”, категоричен бе Симеонов.

Гласуването извън ЕС, ще става във всички градове с население над 1 милион, в които ще се отваря по една секция, а  всички посолства и консулства ще могат да се отварят неограничен брой секции срещу заявления от 100 души, желаещи да гласуват.

За САЩ – това са около 20 града, за Канада- 8, за Австралия -6, за Бразилия 14, стана ясно от изявлението на видния патриот. „ Ако някой иска да слезе долу в кооперацията и да гласува, няма да стане, това струва доста пари“,каза той.

„Имаше неточност, заблуда и манипулация. Някой каза, че в Лондон гласуват 8000.  Резултатите са от последните избори са, че гласуват 2000, каза той.

В последните дни Валери Симеонов влезе в спор с част от българите, живеещите зад граница, които възроптаха срещу  промените в Изборния кодекс.  След протести в редица градове на различни държави, Симеонов реагира остро към една от протестиращите Eлена Хамбарджиева от Лондон : „Не ни се мотайте в краката, когато се опитваме да намерим решение на 25-годишни проблеми, сътворени от безродни политици и безродни капризничещи псевдосънародници“.

Попитан не съжалява ли за тези реплики,  Симеонов се впусна в оценки и умозаключения Кой Кой е сред българите в чужбина.  Разбра се, че  писмото му до Елена  с   репликата „не ни се мотайте в краката“ всъщност било към Протестна мрежа и кръга „Капитал“. „Първо, писмото е написано до Елена Хамбарджиева и шепата хора, изкарали малките си деца в Лондон. Писмото е до активистите на Протестна мрежа, каквато е Елена Хамбарджиева. Тя е автор в сайта на Протестна мрежа, активист на Протестна мрежа от 8 г.”, са точните думи на Симеонов.

Ето ви най-активните автори и блогъри на Протестна мрежа, изпращащи статии и организиращи акции – това е кръгът „Капитал“, заключи той.  Протестите срещу неговите изказвания пък се изпращали от електронна поща на човек, който изнасял платки за бойлери и климатици в Турция. Не живеещите в Турция, а някакъв Иво от Горна баня, който има бизнес там, протестира, обясни Симеонов.

Така се стигало до „диктат над общественото мнение от група врякащи протестъри“. „Една и съща група овряква и говори от името на българите в чужбина, кой им дава право на това? Повечето коментари са в подкрепа (на промените – бел. ред.), включително на българите в чужбина“, с характерен и нетърпящ възражения тон допълни Симеонов. Направи и финално заключение:  „Тъй като „Протестна мрежа” е доста приближена до кръга „Капитал”, който е близък до президента, според мен президентът си подготвя активно мероприятие, симулиращо обществена загриженост, за да наложи вето. Това е цялата работа”.

В защита на репликата си „Стига с тази демокрация“ политикът си послужи с аритметика: „В Турция в една секция гласуват по 1500-1600 човека, а в Сан Франциско по 40, в Сакраменто по 20-30. Не ни трябва такава демокрация, при която Турция ни залива с фалшиви гласове и протоколи от 136 секции“.

Симеонов коментира  темата „референдум“ като „глупотевина на Слави Трифонов с измислените въпроси“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.