Последни новини
Home / Законът / ВСС оживява следпразнично

ВСС оживява следпразнично

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет “оживява” следпразнично идната седмица. След напоителните почивки покрай Великден и Гергьовден двете колегии на ВСС са свикани на заседания на 11 и 12 май. Точка в дневния ред и на двете е предстоящата мисия на Еврокомисията, която ще е у нас от 30 май до 1 юни и ще проведе отделни срещи с колегията на съдиите и на прокурорите.

Първо поред е заседанието на прокурорската колегия. На 11 май под председателството на Сотир Цацаров членовете й ще бъдат информирани от него за актуалното кадрово състояние на държавното обвинение. И ще разгледат предложението му за увеличаване на числеността на съдебните служители във Върховната административна прокуратура. На това заседание те ще проведат също избор за районен прокурор на град Кнежа с един кандидат Ангел Танев, който и в момента временно управлява тази прокуратура. В дневния ред на тази колегия са също спиране на дисциплинарно дело и атестации.

Ден по-късно, на 12 май, Лозан Панов е свикал заседание на съдийската колегия. Неговият център ще е изборът на председател на Окръжен съд – Велико Търново. А за поста ще се състезават трима кандидати – Корнелия Колева (и.ф. шеф), Пламен Борисов от окръжния съд и
– Марияна Лазарова – Кабакчиева от административния съд в града. Двете проведени заседания на тази колегия дотук откроиха различен подход и виждания на членовете й по кадровите въпроси. А миналата година в единния още ВСС имаше бурни спорове покрай друг търновски избор – на председател на апелативния съд в града.

Съдийската колегия ще разгледа също предложението на шефа на Софийския районен съд Методи Лалов за налагане на дисциплинарно наказание на подчинения му Никола Попов.

About De Fakto

Проверете също

Отчет: Прокурорската колегия е наказала двама магистрати през 2020 година, ВАС е отменил едно дисциплинарно решение

През 2020-а година Прокурорската колегия е приключила 6 дисциплинарни производства, по две от 2018 г., …

Със 134 бройки увеличиха щата на ГД  „Изпълнение на наказанията“, с 66 – на ГД „Охрана“ 

Числеността на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) да се увеличи със сто тридесет и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.