Последни новини
Home / Законът / ВСС оживява следпразнично

ВСС оживява следпразнично

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет „оживява“ следпразнично идната седмица. След напоителните почивки покрай Великден и Гергьовден двете колегии на ВСС са свикани на заседания на 11 и 12 май. Точка в дневния ред и на двете е предстоящата мисия на Еврокомисията, която ще е у нас от 30 май до 1 юни и ще проведе отделни срещи с колегията на съдиите и на прокурорите.

Първо поред е заседанието на прокурорската колегия. На 11 май под председателството на Сотир Цацаров членовете й ще бъдат информирани от него за актуалното кадрово състояние на държавното обвинение. И ще разгледат предложението му за увеличаване на числеността на съдебните служители във Върховната административна прокуратура. На това заседание те ще проведат също избор за районен прокурор на град Кнежа с един кандидат Ангел Танев, който и в момента временно управлява тази прокуратура. В дневния ред на тази колегия са също спиране на дисциплинарно дело и атестации.

Ден по-късно, на 12 май, Лозан Панов е свикал заседание на съдийската колегия. Неговият център ще е изборът на председател на Окръжен съд – Велико Търново. А за поста ще се състезават трима кандидати – Корнелия Колева (и.ф. шеф), Пламен Борисов от окръжния съд и
– Марияна Лазарова – Кабакчиева от административния съд в града. Двете проведени заседания на тази колегия дотук откроиха различен подход и виждания на членовете й по кадровите въпроси. А миналата година в единния още ВСС имаше бурни спорове покрай друг търновски избор – на председател на апелативния съд в града.

Съдийската колегия ще разгледа също предложението на шефа на Софийския районен съд Методи Лалов за налагане на дисциплинарно наказание на подчинения му Никола Попов.

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.