Последни новини
Home / Законът / Johnson & Johnson осъдена да плати обезщетение от $55 млн. за причиняване на злокачествено заболяване

Johnson & Johnson осъдена да плати обезщетение от $55 млн. за причиняване на злокачествено заболяване

Defakto.bg

Johnson & Johnson бе осъдена от американския съд да плати 55 млн. долара обезщетение на жена, която твърди, че талк пудрата и е причинила рак на яйчниците. Компанията смята да обжалва присъдата, съобщи списание Еconomic, позовавайки се на Reuters.

Това е вторият съдебен процес, който J&J губи, а е изправена пред още 1200 дела  с обвинения за неадекватно предупреждение на потребителите за риск от ракови заболявания след употребата на талк продуктите.

След триседмичен процес в Мисури съдебното жури реши да се оттегли за ден, преди да се завърне с присъда в полза на потърпевшата Глория Ристесунд.

Говорителят на Johnson & Johnson Керъл Гуудрих заяви, че присъдата не е адекватна, тъй като компанията провежда изследвания на безопасността на козметичните талк продукти в продължение на 30 години. Гуудрих потвърди, че присъдата ще бъде обжалвана, а компанията ще продължи да се бори, за да докаже безопасността на своите продукти.

Ристесунд твърди, че е ползвала талк продуктите Baby Powder и Shower to Shower Powder в продължение на десетилетия. В момента ракът и е в ремисия.

През февруари J&J загуби първото си дело. Тогава съдът в американския щат Мисури взе решение компанията да плати обезщетение от 72 млн. долара на семейството на жена, починала от рак на яйчниците. И в този случай се смяташе, че именно талк пудрата е причинителя на заболяването.

През феврурари Съдът в американския щат Мисури, след 5-часови дебати, нареди Johnson & Johnson да плати обезщетение на семейството на жена, починала от рак на яйчниците. Решението задължава компанията да плати 72 млн. долара заради претенцията на  семейството, че талк пудрата е причинител на смъртта й.  Джаки Фокс е от Бирмингам, Алабама. Тя е починала на 62-годишна възраст през октомври 2015 г., две години след като е диагностицирана със заболяването, писа The Guardian.  А  Марвин Салтър, сина на починалата жена,  бил категоричен,че  майка му е използвала талк пудрата на Johnson & Johnson от десетилетия.

Johnson & Johnson и преди е била мишена на потребителски групи и здравни организации заради подозрения в използването на вредни съставки в продуктите, включително в бебешкия шампоан Johnson’s No More Tears.

През май 2009 г. коалиция, наречена „Кампания за безопасна козметика“ започна да притиска компанията да елиминира съмнителните съставки от бебешките продукти и тези за лична хигиена за възрастните. След три години петиции, негативни реклами и заплахи за бойкот, през 2012 г. компанията се съгласи да отстрани въпросните съставки, смятани за канцерогенни, писа Economic. bg

About De Fakto

Проверете също

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.