Последни новини
Home / Законът / Johnson & Johnson осъдена да плати обезщетение от $55 млн. за причиняване на злокачествено заболяване

Johnson & Johnson осъдена да плати обезщетение от $55 млн. за причиняване на злокачествено заболяване

Defakto.bg

Johnson & Johnson бе осъдена от американския съд да плати 55 млн. долара обезщетение на жена, която твърди, че талк пудрата и е причинила рак на яйчниците. Компанията смята да обжалва присъдата, съобщи списание Еconomic, позовавайки се на Reuters.

Това е вторият съдебен процес, който J&J губи, а е изправена пред още 1200 дела  с обвинения за неадекватно предупреждение на потребителите за риск от ракови заболявания след употребата на талк продуктите.

След триседмичен процес в Мисури съдебното жури реши да се оттегли за ден, преди да се завърне с присъда в полза на потърпевшата Глория Ристесунд.

Говорителят на Johnson & Johnson Керъл Гуудрих заяви, че присъдата не е адекватна, тъй като компанията провежда изследвания на безопасността на козметичните талк продукти в продължение на 30 години. Гуудрих потвърди, че присъдата ще бъде обжалвана, а компанията ще продължи да се бори, за да докаже безопасността на своите продукти.

Ристесунд твърди, че е ползвала талк продуктите Baby Powder и Shower to Shower Powder в продължение на десетилетия. В момента ракът и е в ремисия.

През февруари J&J загуби първото си дело. Тогава съдът в американския щат Мисури взе решение компанията да плати обезщетение от 72 млн. долара на семейството на жена, починала от рак на яйчниците. И в този случай се смяташе, че именно талк пудрата е причинителя на заболяването.

През феврурари Съдът в американския щат Мисури, след 5-часови дебати, нареди Johnson & Johnson да плати обезщетение на семейството на жена, починала от рак на яйчниците. Решението задължава компанията да плати 72 млн. долара заради претенцията на  семейството, че талк пудрата е причинител на смъртта й.  Джаки Фокс е от Бирмингам, Алабама. Тя е починала на 62-годишна възраст през октомври 2015 г., две години след като е диагностицирана със заболяването, писа The Guardian.  А  Марвин Салтър, сина на починалата жена,  бил категоричен,че  майка му е използвала талк пудрата на Johnson & Johnson от десетилетия.

Johnson & Johnson и преди е била мишена на потребителски групи и здравни организации заради подозрения в използването на вредни съставки в продуктите, включително в бебешкия шампоан Johnson’s No More Tears.

През май 2009 г. коалиция, наречена „Кампания за безопасна козметика“ започна да притиска компанията да елиминира съмнителните съставки от бебешките продукти и тези за лична хигиена за възрастните. След три години петиции, негативни реклами и заплахи за бойкот, през 2012 г. компанията се съгласи да отстрани въпросните съставки, смятани за канцерогенни, писа Economic. bg

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.