Последни новини
Home / Без категория / От началото на годината: 21 фалшификата за „българи” от Македония

От началото на годината: 21 фалшификата за „българи” от Македония

Defakto.bg

Въпреки строгите прокурорски предписания и затегнатия режим, опитите за получаване на българско гражданство с фалшификати продължават.

От началото на годината са разкрити 21 случая на подправени или неистински документи за български произход на кандидати за гражданство от Македония. Това съобщиха за De Facto Legal от Министерството на правосъдието. Фалшификациите са установени от експерти на института по криминалистика и криминология при МВР.

Става дума за случаите на кандидатстване за гражданство по облекчена процедура на основание произход. Тя се прилага за преки потомци на българи, които получават гражданство по натурализация в съкратени срокове.

Интересът на De Facto Legal конкретно към кандидатите от Македония бе провокиран от два повода. Първо, освен че традиционно държат първенството по молби, по тази линия Върховната административна прокуратура установи и най-много нарушения в обширната си проверка преди 2 г.  Емблематичен стана примерът с „българина” с талибански вид и неславянско име, сдобил се с тапия за български род, издадена от дирекцията за българите в чужбина.

Второ, неотдавна в декларация от парламентарната трибуна от ВМРО обвиниха ресорната дирекция на правосъдното министерство, че саботира получаването на гражданство на българи от Македония, настояха за оставки и преразглеждане на заявленията. Заявиха също, че дори спрямо рождени сестри е приложен различен аршин – едната е получила гражданство, на другата то е отказано.

Обвинения, отправени от партньора в управлението, винаги звучат сериозно. За това поискахме конкретни справки от Министерството на правосъдието.

Отговорите начертаха следната картина.

За истински сестри проблеми няма

Не е вярно, че е подхождано по различен начин към рождени сестри, категорични са от министерството. И обясняват: кандидатите за гражданство на основание произход, които нямат преки доказателства за български предци (например военни книжки, лични карти, свидетелства за обучение, трудови и осигурителни книжки, свидетелства за свето кръщение на възходящи), могат да се позоват на получено вече българско гражданство по натурализация от техни брат или сестра. Служебно се извършва проверка в Национална база данни „Население“ и при потвърждение на данните, Съветът по гражданството при Министерството на правосъдието приема, че законовите условия са изпълнени. И предлага на вицепрезидента да издаде указ за получаване на гражданство. Ако обаче проверката опровергае твърденията за рождени сестри или братя българи, на вицепрезидента се предлага да откаже гражданство.

Сходна е ситуацията родител-дете при бракове между хора от различни националности. Ако детето например е получило българско гражданство по произход по линия на бащата, майката не може да да стане българка, като се позове на гражданството на детето си.

Проверките са задължителни

След проверката от 2014 г. Върховната административна прокуратура с резолюция задължава Министерството на правосъдието и Съветът по гражданството сами да събират данни за български произход на кандидатите за гражданство. И съветът дава мнение по молбите само след представяне на документи за български предци. Отделно по закон се искат и писмени становища от МВР и ДАНС.

Срокът за разглеждане на молбите е 12 месеца. Заради големия брой преписки обаче има закъснения до 15 месеца при удовлетворяване на молбите. В същото време преписките на кандидатите, които не са доказали възходящ българин, не се прекратяват – в техен интерес. Те се изваждат за допълнителна проверка и служебно се изискват документите от ДАБЧ, на базата на които е издадено удостоверението за български произход. На кандидатите също се дава допълнителна възможност да представят нужните книжа. При непредставяне, преписките се прекратяват.

509 „да” срещу 33 „не”. Какъв ти саботаж!

Саботаж срещу българите от Македония очевидно няма, сочи статистиката. От 1 февруари до 1 април т.г. са уважени 1059 молби, като 509 от тях са на македонски граждани от български произход.

Отказите на кандидати от Македония са 33. Както стана ясно, в 21 от тези случаи са установени фалшификати. За други 6 от кандидатите е имало въведен сигнал в Шенгенската информационна система с действаща забрана за влизане и пребиваване на територията на Шенген, а за двама МВР е изпратило писмено становище, че счита за нецелесъобразно уважаването на молбите им.

Заради непредставяне на документи в допълнителния срок (от 18 месеца) са прекратени 53 преписки на македонски граждани. За  извършване на допълнителна проверка са извадени 61  преписки на граждани на Република Македония.

Такива са фактите. Останалото са емоции и трупане на политически дивиденти с патриотични рефрени. Фалшиво!

 

 

About Елена Енчева

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.