Последни новини
Home / Законът / Ясен Тодоров даде оставка като шеф на етичната комисия на ВСС

Ясен Тодоров даде оставка като шеф на етичната комисия на ВСС

Defakto.bg

Колегията начело със Сотир Цацаров ще решава има ли шпицкоманди в прокуратурата

Ясен Тодоров е дал оставка като председател на етичната комисия на ВСС и тя е гласувана. Занапред, докато я има, тази комисия временно ще се оглавява от Даниела Костова. Това съобщи самият Тодоров пред De Facto Legal. Мотивът му е да избегне всякакви подозрения, че би могъл да влияе на решения, свързани със съдии.

Обяснението за ротацията: след разделянето на ВСС на две колегии етичните казуси на съдиите и прокурорите би трябвало да се разглеждат от отделни ресорни комисии към тях. До избирането им обаче единната комисия по професионална етика на ВСС продължава да работи по заварените преписки. Още на първото си заседание прокурорската колегия, ръководена от Сотир Цацаров, веднага си избра и етична комисия.  В нея влизат “старите” стожери на етичността и антикорупцията Ясен Тодоров, Румен Боев, Васил Петров, Незабравка Стоева и Юлиана Колева. За това сега всички, включително и заварени, преписки по сигнали, свързани с прокурори и следователи, ще се решават от нея.

Съдийската колегия обаче още няма своя ресорна комисия. И заварените преписки срещу съдии остават в общата комисия, оглавявана досега от Ясен Тодоров. С оставката си той се оттегля от шефското място, но остава неин член. Съдиите в тази комисия са Даниела Костова, Димитър Узунов, Галя Георгиева, Мария Кузманова и Галина Карагьозова. Останалите петима са онези, които са отделени и като етична комисия на прокурорската колегия. Най-шумната “съдийска” проверка, останала при мегакомисията е тази за смъртта на Цветан Ценов, на практика прераснала в проверка срещу шефа на Софийския градски съд Калоян Топалов. Пак тук – поне засега – са и жалби на освободени съдебни помощници от СГС (сред които съпругата на Яне Янев) срещу Топалов.

А при етичната комисия на прокурорите отива проверката за шпицкомандите в държавното обвинение, започнала след публичните обвинения на следователя Бойко Атанасов. Тя ще излезе със становище по казуса, а колегията, начело със Сотир Цацаров, ще реши верни ли са твърденията на Атанасов и дали трябва да се реагира на тях – с дисциплинарни дела например.

Иронията (или цинизмът!) бодат очите. Защото Атанасов изобличаваше именно стила и метода на ръководство на прокуратурата. В момента.

 

 

About De Fakto

Проверете също

356 кандидати се явиха на писмен изпит за 7 младши съдии

356 кандидати от общо допуснати до участие 531 се явиха днес на писмен изпит в …

ВКС потвърди 17 години “лишаване от свобода” на Веселина Гинева за убийство на бившия й съпруг

ВКС потвърди наказанието от 17 г. „лишаване от свобода“ на Веселина Гинева за убийството през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.