Последни новини
Home / Законът / Калфин даде оставка. Заради лошия Изборен кодекс или заради Корнелия Нинова?

Калфин даде оставка. Заради лошия Изборен кодекс или заради Корнелия Нинова?

Defakto.bg

Ако парламентът отново въведе двоен режим за гласуване в чужбина, Конституционният съд ще го посече

Конфликтният избирателен кодекс даде първа жертва – вместо вносителите на скандалните промени в Избирателния кодекс да подадат оставка,  това направи  компетентният    вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин .И  Борисов прие оставката му.

Конкретният повод за разрива, посочен от АБВ са  консултациите по ветото на президента, на които депутатите от партията не бяха  поканени. И  АБВ  оттегли  подкрепата я си за кабинета.  От партията заявиха, че не са съгласни с политиката на ГЕРБ през последната година и половина, която не успявали да променят. Вярно е, че Калфин още докато се приемаше ИК даде заявка за оставки,  ако бъде приет в в нарушение на констиуционните права на гражданите.   Прозорливи анализатори обаче съзират в спешното оттегляне на АБВ  и  нова политическа причина – а именно,  предстоящото  прегрупиране в лявото пространство, след избора на по-диалогичната  Корнелия Нинова за председател на БСП. На този етап обаче,  логично от АБВ   мотивират напускането на властта с хаоса на коалиционното управление.

Междувременно стана ясно,че Патриотичният фронт, чиито лидери, след наложеното вето от президента на ИК, заплашиха шумно, че  ще напуснат управлението, вече са склонни да останат във властта и да я  подкрепят. Склонили били и да се направят някои  поправки  в Изборния кодекс за секциите в чужбина, за да  разсеят съмненията,  че ограничават правата на българите в чужбина.Но  нямало да подкрепят ветото на президента.

Според наблюдатели на  срещата с премиера били посочени нови текстове, с които Симеонов и Каракачанов се съгласили. Идеята е в Европейския съюз да няма ограничения на местата, където може да се откриват секции, както и заявленията да бъдат намалени от 100 на 40.

Спорен остава въпросът за секциите извън Европейския съюз, затова и разговорите в управляващото мнозинство продължават.  Според върнатия за ново разглеждане чл. 14 от  ИК в страните извън съюза – като САЩ, Русия, Турция, ще се  открива само по една секция и то  само в градовете с над 1 млн. жители, в които няма дипломатическа мисия на България, като  се изискват поне 100 заявления.

Макар,че Бойко Борисов на принципа „проба-грешка”  обяви, че ГЕРБ вече  ще е гарант за конституционните права  на българите в чужбина, несигурността продължава. Ако заради коалиционния мир,  управляващите договорят  различни режими за гласуване на българите в чужбина, според това къде  живеят, в  ЕС,  САЩ, Турция и пр., ще поднесат на тепсия ремонтът след ветото на   Конституционния съд. Защото въвеждането на двойни стандарти ще противоречи на  принципа на  равното избирателно право по  конституция, което пък означава равни условия на предизборна кампания, равни условия на достъп до гласуване, равни условия на гласуване на избирателите.

Още по темата: Спрете гърчовете за Изборния кодекс

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.