Последни новини
Home / Без категория / Драма! Къде е писмото на Бойко Рашков за подслушването на Бойко Атанасов?!

Драма! Къде е писмото на Бойко Рашков за подслушването на Бойко Атанасов?!

Defakto.bg

Има ли писмо на Бойко Рашков за неправомерно подслушване на Бойко Атанасов и къде е то?! Върху това напоително умуваха членовете на прокурорската колегия на ВСС на финала на днешното си заседание.

Дебатът, изпъстрен с предположения и заключения, бе с оттенки на драматизъм. А приключи с решение с „три диспозитива”, както го докладва Ясен Тодоров.

Всичко започна невинно – от едно запитване от сайта „Биволъ” до ВСС от 9 май използвани ли са спецразузнавателни средства спрямо следователя Бойко Атанасов, по кое дело и кога. Запитването бе докладвано от Незабравка Стоева. Тя преразказа сюжета – че в медиите са се появили твърдения за незаконно подслушване на бунтовния магистрат, които се основават на факсимиле от писмо на шефа на Бюрото за контрол над СРС Бойко Рашков. Това писмо пък се е появило в отговор на запитване на самия Атанасов до Бюрото от 8 март т.г. (по закон всеки има право да научи за неправомерни СРС спрямо него, като бюрото дори служебно е длъжно да извърши уведомяването – б.р.). От което се разбира, че следователят, прочул се напоследък като разобличител на шпицкомандите, наистина е бил разследван и контролиран, без да са му повдигани обвинения.

Това заключение обаче убягна на кадровиците. Същностният за тях момент е, че във въпросното факсимиле от писмото пише, че за случая са уведомени главният прокурор, ВСС и министърът на правосъдието. Обаче при проверки в деловодствата на прокуратурата и на съвета подобно послание не е било открито. Това установили цели две проверки. Едната, разпоредена от Сотир Цацаров, установила, че в деловодството на държавното обвинение няма писмо от Рашков. И обвинител №1 ще поиска от шефа на Бюрото за СРС да го изпрати.

Нулев резултат дала и проверка в деловодството на ВСС.

Ясен Тодоров открои и друг „важен” момент. В съвета не са получавали писмо от Бойко Рашков, но членът на ВСС Калин Калпакчиев „явно е много добре запознат с някакъв документ на Бюрото за СРС”. Това Тодоров разбрал от прочит на интервю на Калпакчиев, който коментирал заключенията на бюрото. „За мен остава голяма загадка как този документ попада в различни физически лица, без да е попаднал при официалните си адресати”, заключи Ясен Тодоров. Но пропусна да отбележи, че следователят Бойко Атанасов е абсолютно свободен да показва и предоставя адресирания лично до него отговор на когото сметне за нужно, тъй като това не е класифицирана информация.

Юлиана Колева опита да спре този дебат с напомнянето, че след като има твърдения за незаконно подслушване дори и в публичното пространство, кадровиците са длъжни да ги проверят.

На финала, единодушо колегията гласува решения с три подточки. Първо, да отговорят на „Биволъ”, че не могат да му отговорят. Второ, да изискат информация от Бойко Рашков дали и до кого е изпращал подобен сигнал и „какво е съдържанието му”. Трето, да изискат от министъра на правосъдието Екатерина Захариева информация „дали там е пристигало писмо с такова съдържание”.

Сигналът до ВСС и до главния прокурор не е пристигнал при тях, защото още не е изпратен, но ще стане тези дни, обясниха източници на De Facto Legal. Забавянето е, защото в Бюрото за СРС проверявали употребата на спецсредства не само спрямо Бойко Атанасов, но и срещу други хора по делото, по което е минавал следователят, без да знае за това.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.